Hlavní obsah

Babišovi vadí socialistické zákony, chce změnu koaliční smlouvy

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Zástupci koalice budou muset vyřešit svůj odlišný pohled na některé priority zanesené v koaliční smlouvě. Rok po podepsání tohoto dokumentu se v pondělí sejde koaliční rada, aby vyhodnotila dosavadní spolupráci. Vicepremiér Andrej Babiš připustil, že bude prosazovat některé změny klíčového dokumentu. Zbývající dvě strany jsou zdrženlivější.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Článek

„Není vyloučeno, že naše hnutí navrhne nějaké změny v koaliční smlouvě," prohlásil Babiš v pondělí před jednáním koaliční rady.

Vadí mu zejména zákon o náhradním výživném na děti, kdy by stát hradil alimenty za chronické neplatiče, po kterých by pak peníze vymáhal. „Nevidím důvod, proč bychom měli platit zálohové výživné. Když si někdo udělá děti, měl by být zodpovědný. Pokud máme zákony a fungují soudy, stát by měl být schopen to vymoci," prohlásil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti tomu se ale staví premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Všechny tři koaliční strany před volbami slibovaly, že s tou otázkou pohnou. Všiml jsem si, že i hnutí ANO mělo ve svém volebním programu, že zefektivní vymáhání výživného v takovýchto případech,“ prohlásil Sobotka.

Skeptický Bělobrádek

Bělobrádek upozornil na případy, kdy soud rozhodne, že otec nemusí platit výživné, neboť nemá z čeho, ale ve skutečnosti přitom dotyčný pracuje načerno. „Bereme to jako velmi závažnou věc, protože těch případů je celá řada a vyhýbat se placení výživného je v některých případech velmi rozšířené. Nám nezbývá než najít nějaký krok, kterým tuto situaci vyhodnotíme,“ uvedl Bělobrádek.

"Pro nás platí, co je psáno, to je dáno," dodal šéf lidovců. Zároveň připomněl, že změny v koaliční smlouvě je možné dělat pouze tehdy, pokud budou souhlasit všechny tři strany. I proto velký prostor pro úpravy nevidí. "Debata je možná, ale nejsem optimista," konstatoval.

Babišovi dále vadí, že je v rámci koaliční smlouvy prostor na navyšování daní.

Reklama

Výběr článků

Načítám