Hlavní obsah

Zabraňme stigmatizaci islámu, diplomaté z muslimských zemí znepokojeni islamofobií v Česku

Diplomatičtí zástupci muslimských zemí v ČR tvrdí, že v zemi roste islamofobie. Poukazují na reakce na teroristické útoky v Paříži i vyjádření šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury. Členové Pražské skupiny Organizace islámské spolupráce to v pondělí uvedli ve společném prohlášení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti islámu v ČR na Hradčanském náměstí

Článek

„Pražská skupina Organizace islámské spolupráce... vyjadřuje znepokojení ze směšování islámu s terorismem a z rostoucí tendence k islamofobii v České republice následkem teroristických útoků na Charlie Hebdo a poznámek učiněných Tomiem Okamurou, členem Úsvitu," uvedla dvacítka diplomatů v prohlášení, které zveřejnilo pákistánské velvyslanectví.

Před Hradem protestují stovky lidí proti islámu v ČRVideo: Pavlel Jaňurek, Novinky

Text neupřesňuje, jaké Okamurovy poznámky měli diplomatičtí zástupci islámských zemí na mysli. Podle pákistánské ambasády šlo především o politikovu kontroverzní výzvu na internetu k venčení psů a vepřů kolem mešit. [celá zpráva]

Braňme stigmatizaci islámu

Islámští diplomaté v prohlášení odsoudili útoky ve Francii, při nichž tři teroristé zavraždili celkem 17 lidí. „Takové kriminální činy, ať už k nim dojde kdekoli na světě, nemají místo v žádném náboženství, kultuře nebo sociálním prostředí," soudí ambasadoři. Jako projev rostoucí islamofobie v Evropě kritizovali také protiislámské demonstrace v Německu organizované hnutím Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

„Je nejvyšší čas naplnit naši kolektivní povinnost a zastavit negativní stereotypizování a stigmatizaci islámu, rostoucí projevy islamofobie, hanobení islámu, diskriminaci projevující se spojováním islámu s násilím a terorismem, stejně tak jako rostoucí trend netolerance a štvaní proti muslimům," uvedli signatáři v prohlášení. Vyzvali Českou republiku i celé mezinárodní společenství ke společnému úsilí za odstranění těchto nešvarů.

Skupina se rovněž přihlásila ke snaze českých úřadů a občanské společnosti o mezináboženský dialog, který by podpořil porozumění ve společnosti a pomohl by s potíráním extremismu a terorismu. „Je nutné pracovat na lepším porozumění mezi náboženstvími a kulturami v České republice," uzavírají diplomaté prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám