Hlavní obsah

Pražské letiště bude snímat tváře cestujících, vláda odklepla přísnější bezpečnostní opatření

– Praha
Novinky, Václav Lang

Na pražském letišti Václava Havla začne fungovat zařízení, které automaticky rozpozná obličeje cestujících. Návrh na pořízení speciálního skeneru a dalších bezpečnostních systémů odsouhlasila Sobotkova vláda na svém pondělním jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Schválili jsme částku ve výši 187 miliónů korun na zvýšení bezpečnosti na Letišti Václava Havla,“ informoval ministr financí Andrej Babiš.

Podle něj by zhruba 60 miliónů měla dát BIS, 113 miliónů ministerstvo vnitra a zbytek ministerstvo financí.

Jistota není stoprocentní

„Jde o to, abychom měli zabezpečenou kontrolu, kdo vlastně přichází na naše teritorium, protože i v rámci Schengenského prostoru samozřejmě ta 100procentní jistota, že k nám přijdou nějací teroristé, není,“ řekl Babiš.

Tvrdí, že to nemá souvislost s teroristickými útoky v Paříži. „Nemá to úplnou souvislost s tím, co se stalo v Paříži, protože jsme to plánovali delší dobu. Je to realizace, která byla připravovaná delší období,“ dodal.

Ministři prý souhlasili také s jeho návrhem, aby se vláda pravidelně zabývala zprávami BIS. Podle Babiše se v minulosti často stávalo, že BIS upozorňovala ve svých zprávách na možná rizika, ale ministři na ně nereagovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám