Hlavní obsah

Ministerstvo financí začalo na webu zveřejňovat smlouvy, faktury a dotace

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministerstvo financí v pátek zprovoznilo portál, na němž hodlá zveřejňovat údaje o provozních nákladech resortu, vyplácených dotacích a uzavřených smlouvách. Podle náměstka Lukáše Wagenknechta se ministerstvo inspirovalo ve Velké Británii, kde podobné systémy fungují.

Foto: repro Ministerstvo financí ČR

Webový portál, na němž ministerstvo zveřejňuje data o svém hospodaření.

Článek

„Jsme prvním ministerstvem v České republice, které se více otevírá občanům. Každý daňový poplatník má teď možnost si zkontrolovat, jak s jeho penězi ministerstvo hospodaří,“ uvedl Wagenknecht, který věří, že větší kontrola ze strany veřejnosti může vést k úsporám.

„Slíbili jsme, že budeme transparentní a vyjdeme občanům maximálně vstříc. Naše sliby plníme,“ doplnil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Lidé najdou na serveru i data o vývoji státního rozpočtu, daňové statistiky či přehled povolených výherních automatů. Data zveřejňovaná na serveru budou navíc strojově čitelná, zatímco doposud byla publikována ve formátu PDF, který je pro další zpracování nevhodný. Ministerstvo by rádo zapojilo do projektu zveřejňování dat i další resorty.

Data jsou dostupná na adrese data.mfcr.cz.

Podle opoziční TOP 09 chybí projektu napojení na informační systémy. Stranický expert Jaroslav Poláček se podivil, proč se resort nezapojil do již hotového a funkčního projektu Registru smluv. „Tohle prostě nejsou otevřená data, ale jen další rozcestník,” dodal Poláček.

Anketa

Uvítali byste, kdyby všechna ministerstva zveřejňovala smlouvy, faktury a dotace?
Ano
92,7 %
Ne
1,2 %
Nezajímá mě to
6,1 %
Celkem hlasovalo 6620 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám