Hlavní obsah

Po Charlie Hebdo se v českých trafikách jen zaprášilo

Aktualizováno

První stovka kusů francouzského časopisu Charlie Hebdo dorazila v pátek ráno do Česka. Šlo jej pořídit v 16 trafikách v Praze, například na letišti a hlavním nádraží, kde však byl okamžitě rozebrán. Sdělili to Štěpán Brožek z CZ Press a Jasmína Dordevičová ze společnosti HDS, která spravuje síť prodejen Relay. Cena jednoho výtisku je 140 korun.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nové vydání týdeníku Charlie Hebdo v trafice v Bruselu

Článek

Na hlavní nádraží byly výtisky dodány po půl desáté. "Všude, kam to dorazilo, je  vyprodané," uvedla dopoledne Dordevičová.

Dodavatel zahraničního tisku CZ Press, který distribuci francouzského časopisu zajišťuje, na stránkách zveřejnil seznam 16 prodejních míst, kde se časopis během pátku objeví. Kromě letiště či nádraží také ve stáncích v Celetné, Na Příkopě, v knihkupectví ve Štěpánské nebo u obchodního domu na Národní třídě.

"Příští týden očekáváme další dodávky tohoto titulu. Ty budou distribuovány do našich partnerských prodejen v Česku a dále zákazníkům, kteří si titul objednali přímo u nás," upřesnil CZ Press.

Pětimiliónový náklad

O první část z původně plánovaného třímiliónového vydání satirického časopisu Charlie Hebdo byl ve Francii ve středu, během prvního dne, kdy se do prodeje dostalo asi 550 tisíc kusů, velký zájem. Náklad byl proto zvýšen na pět miliónů. Cena výtisku na francouzském trhu je tři eura (85 korun).

Podle dostupných informací bylo do zhruba 25 zemí světa, kde Charlie Hebdo vyšel v šesti jazykových mutacích, odesláno na 300 tisíc kusů časopisu. Celkový výnos z darů, z prodeje a z nových předplatitelů, jejichž počet vzrostl z necelých 7000 na 120 tisíc, by mohl podle odhadů činit kolem deseti miliónů eur.

Číslo s další karikaturou proroka Mohameda vyšlo přesně týden poté, kdy islámští radikálové redakci časopisu částečně vyvraždili. Mnozí muslimové obviňují list z urážení proroka Mohameda, jehož zpodobňování v jakékoli formě islám zapovídá. Koupí nového čísla lidé podle komentářů vyjadřují solidaritu s redakcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám