Hlavní obsah

Pietní akce připomenou výročí Palachova sebeupálení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadou pietních akcí si dnes Česko připomene 46. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Začnou již dopoledne u Palachova pomníku před Národním muzeem v Praze. Zde je symbolicky v 11 hodin zahájí platforma občanských, demokratických a protikomunistických iniciativ Bez komunistů.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Pietní deska s posmrtnou maskou Jana Palacha na fasádě Filozofické fakulty v Praze

Článek

Čin studenta, který se na protest proti vývoji v Československu po sovětské okupaci v roce 1968, polil hořlavinou a zapálil se, si připomene řada politiků a představitelé Církve československé husitské. Ti se sejdou v 15 hodin v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí.

Akce celý týden pořádá také Univerzita Karlova, letos na téma Obrazy Jana Palacha v umění. Program vyvrcholí u Palachovy busty před budovou Filozofické fakulty UK v 17 hodin za účasti představitelů univerzity a studentů.

Nová scéna Národního divadla v Praze chystá od 19 hodin scénický večer nazvaný 1969 - Doba ledová.

Národní muzeum zveřejní podrobnosti o tom, jak pokročily přípravy Palachova muzea, které bude v jeho rodném domě ve Všetatech na Mělnicku. Mělo by vzniknout do roku 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám