Hlavní obsah

Nejsme na zámku, odmítl Zemanův kancléř Mynář ukázat vnitřek vily

Právo, Jakub Troníček
Praha

Hradní kancléř Vratislav Mynář nehodlá ukázat veřejnosti vilu ve Strašnicích, kterou koupil za neobvykle nízkou cenu, a to kvůli jejímu údajně špatnému stavu. Nevyslyšel tak výzvu vlivného advokáta Víta Širokého, který mu lukrativní nemovitost za 5,5 miliónu korun prodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vila v pražských Strašnicích, kterou koupil za 5,5 miliónu korun Vratislav Mynář.

Článek

Minulý týden označil Široký interiér dvoupatrové prvorepublikové vily za ruinu v havarijním stavu s tím, že bude potřeba kompletní rekonstrukce domu. Mynáře pak nepřímo vybídl, aby vnitřek vily ukázal novinářům.

Kancléř prezidenta Miloše Zemana ale ve středu něco takového striktně odmítl. „Neplánuji žádné prohlídky jako na hradech a zámcích,“ napsal Mynář Právu v SMS. Už dříve přitom stejně jako Široký konstatoval, že kupní cena domu odpovídá jeho stavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem

Vytipováno měl více nemovitostí

Právo v této souvislosti s odkazem na oficiální cenové mapy informovalo, že částka pěti a půl miliónu korun odpovídá ceně samotného pozemku, na kterém stavba stojí. Mynář nákup vily zdůvodňoval blížícím se přírůstkem do rodiny a snahou zajistit jí bydlení, kdy ale začne s rekonstrukcí objektu, ve středu nesdělil a neodpověděl ani na to, jakým způsobem se o možnosti výhodné koupě dozvěděl.

Dříve pouze uvedl, že si nemovitost vytipoval. Kolik je Mynář připraven investovat do rekonstrukce vily, tak zůstává nejasné.

Propad ceny nikdo nevysvětlil

V roce 2011 přitom znalec odhadl nutné náklady na její uvedení do obyvatelného stavu zhruba na 4,7 miliónu korun. Na rekonstrukci interiéru přitom z této částky mělo připadnout 3,7 miliónu, zbytek by podle výpočtů znalců vyžadoval exteriér domu.

Vyplývá to z posudku, který si nechala zpracovat firma Harengil, od které Široký dům i s pozemkem koupil. Do té doby nemovitost vlastnil podnikatel Radek Luňák, který ji v roce 2011 vložil jako nepeněžitý vklad do Harengilu a tím získal jeho akcie.

Společnost si nechala nemovitost za tímto účelem ocenit znaleckým ústavem Apogeo, který tehdejší hodnotu vily stanovil na 13 miliónů a 400 tisíc. Luňák ji přitom koupil v roce 2004 od pražského magistrátu za 8,1 miliónu a Široký pak v roce 2013 za 5,1 miliónu korun.

Rozpory v cenách vily a propad její hodnoty dosud nikdo z aktérů popsaných transakcí nevysvětlil. Široký se stejně jako Mynář o minulost domu podle svých slov nezajímal a Luňáka ani kohokoli z firmy Harengil se doposud médiím nepodařilo kontaktovat.

Primátorka prodej prověří

Na posudek z roku 2011, který slova Mynáře a Širokého o adekvátnosti kupní ceny silně rozporuje, upozornily Lidové noviny s tím, že v obchodním rejstříku se klíčový dokument objevil až po medializaci celé kauzy.

Městský soud měl přitom posudek k dispozici už od roku 2011, v internetové sbírce listin se ovšem objevil až minulý týden.

Odprodej lukrativního objektu z majetku města do rukou Luňáka z roku 2004 chce podle svého dřívějšího vyjádření nechat prověřit nová primátorka metropole Adriana Krnáčová (ANO), dosud ale výsledky prověrky nejsou k dispozici.

Posudek, který si v roce 2004 nechal magistrát na vilu zpracovat, stanovil tržní hodnotu strašnické vily na necelých devět miliónů, o 800 tisíc víc, než kolik za ni zaplatil Luňák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám