Hlavní obsah

Nová karikatura v Charlie Hebdo je snahou získat na smrti kolegů, říká šéf českých muslimů

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pramalé pochopení našlo nové číslo satirického francouzského časopisu Charlie Hebdo u šéfa Ústředí muslimských obcí v České republice Muneeba Alrawiho. Právu řekl, že za vydáním nového čísla, na jehož obálce je plačící prorok Mohamed, vidí až neetickou snahu přiživit se na smrti zavražděných novinářů.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Čtěnář s novým vydáním deníku Charlie Hebdo

Článek

Současně také označil za přehnané vyjádření radikálního londýnského klerika Anjema Choudaryho, který titulku označil za válečný čin, který islámské právo trestá smrtí. [celá zpráva]

„Prohlášení zmíněného imáma je podle mě přehnané a nijak nepřispívá k zastavení roztáčejícího se kola nenávisti a provokace. Také se domnívám, že za snahou Charlie Hebdo znovu karikovat Božího Proroka je až neetická snaha současné redakce získat na smrti svých kolegů,“ řekl Alrawi Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Muneeb Hassan Alrawi

„Mohli si vybrat někoho jiného”

Vzhledem k tomu, jak je islám citlivý za zobrazování proroka Mohameda, mohli si prý karikaturisté vybrat za cíl někoho jiného. „Pokud je skutečným záměrem kritizovat extrémisty mezi muslimy, mohli karikaturisté namísto Proroka zesměšňovat jeho konkrétní a obecně známé figury, jako například právě vůdce Islámského státu Al-Bagdádího,“ nabídl Alrawi.

Šéf českých muslimů se také pozastavil nad tím, že poslední vydání týdeníku má demonstrovat svobodu slova. „Pokud by nejen Charlie Hebdo, ale také všechna ostatní media skutečně usilovala o obhajobu svobody slova a solidaritu s oběťmi útoku a nikoli o obyčejnou komerci nebo publicitu, mohla natisknout klidně 12 krát za sebou, minimálně ve stejném množství jejich běžného nákladu, speciální vydání s karikaturami na každé straně a pak na znak solidarity a protestu tyto výtisky rozdávat zdarma,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám