Hlavní obsah

ANO nejde o blaho občanů, řekla frýdecko-místecká ČSSD a zrušila koalici

– Frýdek-Místek • Aktualizováno
Právo, Jiří Tomaškovič

Jen velmi krátce spolu dokázaly ve Frýdku-Místku vládnout hnutí ANO a ČSSD. Po dvou a půl měsíci sociální demokraté koaliční smlouvu vypověděli. Představitelé ČSSD tvrdí, že ANO nejde o blaho občanů, ale o vlastní prospěch.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Úsměvy z ustavujícího zastupitelstva jsou zapomenuty. Bývalý primátor Frýdky-Místku Michal Pobucký (vlevo, ČSSD) a současný Radim Vrbata (ANO) se po dvou měsících ve vedení města rozešli.

Článek

„Posledním okamžikem, který nás vedl k učinění tohoto kroku, bylo jednání jednoho člena rady města, který byl zvolen za hnutí ANO, který pozměnil smlouvu a následně se ji pokusil vyměnit za originální dokument, který schválila rada města,“ popsal náměstek primátora Michal Pobucký.

Rozvázání koaliční smlouvy oznámili sociální demokraté hnutí ANO v úterý ráno a zároveň vedení hnutí vyzvali, aby podalo na svého člena trestní oznámení. „Nejedná se možná o trestný čin, ale v každém případě je to podvod. Pokud hnutí ANO žádné právní kroky neučiní, zvážíme je my,“ dodal Pobucký.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Byl to připravený krok, tvrdí primátor

Ukončení spoluvládnutí bylo podle primátora Radima Vrbaty (ANO) předem promyšlený krok. „Jsem přesvědčen, že se vše odehrálo podle připraveného scénáře. Dnes už víme, že mnohé rady zkušenějšího partnera měly vést pouze k diskreditaci hnutí ANO a také k tomu, aby se prohlasovaly různé prebendy pro budoucí funkcionáře,“ řekl Vrbata.

Tvrzení o podvodu ale Vrbata odmítá. „Ano k pochybení v městské firmě Distep došlo, ale pochybil jak náš zástupce v představenstvu Milan Valach, tak člen ČSSD Jiří Vzientek. Podepsali smlouvu, která ještě nebyla schválená na radě, což oba připustili.

ČSSD vadí zaměstnávání straníků

Údajný podvod s dokumenty na magistrátu byl podle ČSSD jen vyvrcholením problémů v koalici. „Nesouhlasíme s personální politikou hnutí ANO, které se rozhodlo postupně zaměstnávat své stranické funkcionáře,“ řekl Pobucký. Příkladem bylo podle něj například zaměstnání okresního předsedy ve Frýdku-Místku hnutí ANO Radovana Hořínka na právním odboru, ačkoliv se výběrového řízení účastnil pouze on. „Bylo zvykem, že pokud přišel jen jeden kandidát, výběrové řízení jsme vyhlásili znovu, aby přišlo co nejvíce kandidátů. Přitom to stačilo třeba o týden posunout,“ řekl radní za ČSSD Karel Deutscher.

ČSSD také zkritizovala snižování počtu členů dozorčích rad v městských společnostech a vytvoření dvou míst s platem přibližně 50 tisíc korun v představenstvech těchto společností. „S tímto jsme od počátku nesouhlasili, ovšem převahou radních jsme byli tlačeni do kouta,“ řekl bývalý primátor Pobucký.

Na tento krok už několik týdnů upozorňuje i opozice. „Existuje podezření, že kromě toho, že si vyvolení namastí kapsy, dostanou se záměrně tyto městské společnosti do ekonomických potíží. Tyto trafiky je nutné zrušit,“ nastínil předseda hnutí Naše Město Frýdek-Místek Jiří Kajzar.

ANO a ČSSD mají ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu převahu 27 křesel (ANO 15 a ČSSD 12). Šest mandátů od voličů získalo NMFM a KSČM, čtyři zástupce má KDU-ČSL. ČSSD získala v jedenáctičlenné radě pět křesel včetně tří náměstků. ANO má šest radních včetně postu primátora (Radim Vrbata) a jednoho náměstka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám