Hlavní obsah

Komunistka Svobodová novou členkou Rady ČT

ČTK, Jana Perglerová
PRAHA

Bývalá komunistická poslankyně a někdejší členka sněmovní mediální komise, pedagožka Alena Svobodová, se stala ve středu po druhém kole tajné volby Poslanecké sněmovny třináctou členkou Rady ČT.

Článek

Svobodová dostala 104 hlasů, její protikandidátka, romská etnografka a historička Jana Horváthová 29 hlasů.

Svobodová nahradila v říjnu roku 2001 odstoupivšího evangelického faráře, nyní poslance US Svatopluka Karáska, který z rady tehdy vystoupil, protože nesouhlasil se zvolením Jiřího Balvína generálním ředitelem veřejnoprávní televize. Mandát Svobodové skončí v květnu 2005.

Stále ale ještě radním dva kolegové scházejí. Celkem má být rada patnáctičlenná, dvě místa se uvolnila minulý týden, když rezignovali místopředsedkyně rady Lucie Weissová a Milan Knížák. Reagovali tím na neschopnost rady zvolit nového generálního ředitele, který měl Balvína nahradit. Toho rada odvolala loni 27. listopadu.

Letošního 25. května přitom končí funkční období dalším třem radním: Zdeňkovi Formanovi, Petrovi Kučerovi a Pavlovi Žáčkovi. Ti si při nástupu do funkce vylosovali dvouletý mandát.

Šlo o výměnný obchod poslanců?

KSČM má ve dvousetčlenné sněmovně 41 hlasů, v tajné volbě dostala o 63 hlasů více. Někteří unionisté v parlamentních kuloárech naznačovali, že Svobodové pomohli mimo jiné poslanci ODS.

Jejich zástupci se ale nařčení bránili. Odkazovali přitom na údajnou dohodu ČSSD a komunistů o tom, že se společně pokusí vyměnit Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Součástí tohoto obchodu měla být i sociálnědemokratická podpora Svobodové při volbě členkou Rady ČT. Veřejně se ale nikdo k takovým obchodům neznal.

Poslankyně ODS a členka sněmovní mediální komise Kateřina Dostálová, uvedla, že zbývající dva členy rady by sněmovna mohla zvolit "pravděpodobně v dubnu".

Ředitel ČT příští středu zvolen nebude

Předseda rady Jan Mrzena je rád, že rada má teď alespoň třináct funkčních členů. Příští středu 12. března však ráda rozhodně generálního ředitele ČT volit nebude. "Jednak je stále v zahraničí radní Milan Horálek a nová členka se teprve začne s problematikou seznamovat. Každopádně ale budeme za týden o volbě ředitele veřejně debatovat a pravděpodobně vydáme nějaké stanovisko," řekl ve středu Právu Mrzena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám