Hlavní obsah

Strany by měly dostávat dary jen od fyzických osob a do miliónu korun, navrhuje Dienstbier

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Politické strany by napříště mohly přijímat finanční dary pouze od fyzických osob, a to se stropem milión korun. Myslí si to ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier, který tuto úpravu připravuje v rámci novely zákona o sdružování v politických stranách.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier

Článek

„Milión korun by měl být strop,“ prohlásil Dienstbier v úterý na snídani s novináři, kde blíže představil legislativní plán vlády na rok 2015.

Odhaduje, že debata o limitech pro dary politickým stranám bude zřejmě oříšek. Sám by se prý přimlouval i za nižší částku, ale milión korun považuje za strop.

Od právnických osob by podle něj strany vůbec neměly dary přijímat, neboť hrozí, že by firmy limit obcházely rozdělováním objemnějších darů skrz další subjekty. Zatím však není jasné, pro jakou variantu se koalice rozhodne.

Majetková přiznání pro politiky

Sankcí za přijetí nezákonného daru by podle Dienstbiera mělo být propadnutí peněz nad limit. „V žádném případě by straně neměly zůstat,“ prohlásil.

Součástí zákona by měla být také povinnost stran vlastnit transparentní účet, hovoří se rovněž o stanovení limitů na volební kampaně.

Zákonem, který by měl v průběhu roku doznat výrazných změn, je zákon o střetu zájmů. Nově by měl politikům při nástupu do funkce ukládat povinnost předložit majetkové přiznání. Dienstbier by měl normu poslat vládě do března. Vztahovat by se měla na politiky, kteří vzejdou z voleb roku 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám