Hlavní obsah

Armáda nabírá ostošest, většina zájemců ale propadne

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech půstu mají armádní náboráři zase plné ruce práce. Od vedení armády dostali za úkol během tří let sehnat přes pět tisíc nových vojáků. Letos by tak uniformu mělo nově obléknout okolo 1500 mladých mužů a žen. Zájemců jsou tisíce, ale většina z nich neprojde u lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Řada zájemců o službu v armádě neprojde lékařským vyšetřením. Ilustrační foto

Článek

Minulý rok podle náčelnice odboru personálu plukovnice Lenky Šmerdové bylo přes pět a půl tisíce zájemců o službu v armádě. Poté co již minulý rok začala armáda intenzivněji nabírat, se jim databáze zájemců smrskla na dva tisíce. Také proto, že dvě třetiny zájemců propadají sítem zdravotních, psychických a fyzických testů.

Od roku 2009 armáda nabírala poskrovnu a před rekrutačními středisky se málem stály fronty. Po přelomu roku, už v lednu, náborová střediska poslala 282 nových zájemců do kurzu základní přípravy ve Vyškově a dvacet bývalých vojáků a členů aktivních záloh přímo k jednotkám.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příští rok by armáda ráda zaměstnala dalších 1800 a v roce 2017 dva tisíce nových příslušníků. Podle Šmerdové je nábor v dnešních dnech intenzivní. „Na lékařské vyšetření posíláme denně 47 lidí,“ řekla plukovnice.

Na rozdíl od minulých let bude armáda nabírat do většiny posádek v republice. Nejvíce potřebuje řidiče nákladních aut, střelce, právníky, hasiče, kuchaře, záchranáře, Hradní stráž, letecké techniky či lékaře.

Náborový příspěvek bude až čtvrt miliónu

Šmerdová věří, že ve shánění nových vojáků pomůže novelizovaný zákon o vojácích, který počítá s novým kariérním a platovým řádem, díky němuž by si měli vojáci částečně polepšit. Podstatně zvednout by se měl náborový příspěvek.

Dnes vysokoškolsky vzdělaný specialista může dostat až 130 tisíc korun náborového příspěvku, od 1. července, kdy zákon začne platit, by mohl být až 250 tisíc korun. Středoškolsky vzdělaní zájemci si ale nepolepší. U lidí s výučním listem zůstane příplatek 50 tisíc a s maturitou 60 tisíc korun.

„Armáda je jeden ze zaměstnavatelů, který nabízí pravidelný plat a sociální jistoty. Některé odbornosti získají náborový příplatek. Umožníme odborné a jazykové vzdělávání,“ řekla Právu Šmerdová. Řada lidí do armády podle ní zamíří i kvůli tomu, že má dnes skoro jistotu, že se dostane na zahraniční misi.

Letos se množina profesí, které mají nárok na příplatek, rozšíří. Dostane ho každý, kdo se bude ucházet o místo řidiče nákladních vozů, člena Hradní stráže, zdravotnického personálu, právníka, a celkově vysokoškolsky vzdělaní uchazeči.

Na jednoho přijatého je 25 uchazečů

Podle Šmerdové je nesnadné získat kvalitního vojáka. „Na jednoho přijatého vojáka musíme oslovit až 25 zájemců,“ uvedla. Přes polovinu zájemců neprojde zdravotními a hlavně psychickými testy. Přes deset procent lidí nezvládne fyzické testy a část lidí to vzdá v tříměsíčním intenzivním přijímači.

Armáda si uvědomuje, jak těžké bude doplnit stavy, a proto generální štáb značně posílil náborářský tým. V odboru doplňování personálu od Nového roku pracuje místo 49 zaměstnanců už 72 a z toho 50 jsou rekrutaři, kteří pracují přímo v terénu, objíždějí úřady práce a pořádají různé zviditelňovací akce.

Generální štáb již několik let volá po masivním náboru, protože pětina české armády funguje pouze na papíře. Podle strategických dokumentů ministerstva by úkoly mělo vykonávat 26 tisíc vojáků, je jich  ale jen 21 tisíc. Z toho je navíc čtyři tisíce vojenských policistů a zpravodajců. Každý rok také odejde přes tisíc vojáků, například do důchodu.

Když na konci roku musel náčelník generálního štábu Petr Pavel poslat do vrbětického muničního areálu několik stovek vojáků, říkal, že jejich dlouhodobější pobyt by značně ztížil plnění jiných úkolů a výcviku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám