Hlavní obsah

Koalice má chaos v politických náměstcích

Právo, Oldřich Danda

Služební zákon je účinný teprve týden, a koaliční strany se už dostaly do sporu kvůli jeho výkladu. Co nejdříve musí vyřešit tzv. politické náměstky, kvůli nimž prezident Miloš Zeman zákon poslal k Ústavnímu soudu. Vybublal totiž spor kvůli náměstkovi na obraně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

ČSSD a ANO se rozcházejí v tom, zda má být politický náměstek ze stejné strany jako ministr. To si myslí šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„Naše hnutí to pochopilo tak, že náměstek ministra je nejbližším spolupracovníkem ministra. A tudíž tyto pozice nebudeme obsazovat zástupci koaličních stran,“ poznamenal pro Právo.

Nebo by mohl být politický náměstek i z jiné koaliční strany, což preferují soc. demokraté. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) proto navrhl ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO) jako jednoho ze dvou politických náměstků právníka Jakuba Landovského, syna nedávno zesnulého herce a disidenta Pavla Landovského.

Stropnický mezi mlýnskými kameny

Stropnický se tím ocitl v nelehké situaci. Landovského by na pozici náměstka přijal, ale nelíbí se mu, že se vládní strany nedomluvily, na jaká místa koaliční náměstky zařadit.

„S panem Landovským nemám problém, ale jde o to, rozhodnout, zda ten koaliční kandidát bude náměstek politický, nebo odborný. Což jsme si v koalici dostatečně neujasnili – každý to vnímá rozdílně,“ řekl Právu Stropnický.

Landovský na obraně už pracoval jako poradce náměstka za ČSSD Jakuba Kulhánka, který byl ale na podzim převeden na místo náměstka ministra zahraničí.

Jak uvedl Stropnický, ve vládě se už domluvili, že spor musí vyřešit nejbližší schůzka koaliční rady, která se uskuteční zřejmě 19. ledna.

Odborná místa jsou již obsazena

Podle Sobotky by si to mohli vyřešit ministři a náměstci na každém ministerstvu sami. „Ne každý současný náměstek chce být nadále náměstkem pro řízení sekce (tzv. odborný náměstek – pozn. red.). Řada z nich upřednostní pozici náměstka ministra,“ řekl Právu. Podle premiéra je samozřejmé, že straník nesmí být upřednostňován před odborníkem.

Podle Stropnického bude potíž udělat z Landovského odborného náměstka, protože do konce roku na obraně vytvořili novou strukturu již podle služebního zákona a na odborná místa už dosadil lidi z resortu.

S Landovským se v nejbližší době sejde. „Ta schůzka ale nemůže vyřešit jeho zařazení, to musí rozhodnout koaliční rada, aby to bylo jednotné v rámci celé koalice,“ uvedl Stropnický.

Roste počet náměstků

Na obraně se kvůli služebnímu zákonu od 1. ledna rozrostl počet náměstků. Dosavadní státní tajemník Daniel Koštoval se stal náměstkem pro řízení sekce obranné politiky a strategie. Na starost měl ještě personalistiku. Za tu teď odpovídá nový státní tajemník Petr Vančura, který byl dosud ředitelem personální sekce.

Ministerstvo má také nového náměstka pro řízení sekce dozoru a kontroly. Stal se jím Antonín Rada, který dosud vedl Inspekci ministra obrany. Náměstkyní se stala Alena Netolická, která dosud vedla legislativní a právní ­sek­ci jako sekční šéfka.

Současní náměstci ani státní tajemníci ale nemají nic jistého, protože až bude vybrán klíčový náměstek ministra vnitra pro státní službu, budou na všech ministerstvech vypsána výběrová řízení na místa státních tajemníků a odborných náměstků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám