Hlavní obsah

Veřejné praní prádla: Zbrojaři se hádají kvůli vestám

Právo, Oldřich Danda

Zakázku na dodání 2291 balistických vest pro české vojáky vyhrála Česká zbrojovka Uherský Brod, protože nabídla nejnižší cenu 68 miliónů korun. Zbrojovka i ministerstvo obrany vzápětí musely čelit tvrdé kritice ze strany neúspěšných firem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo obrany ČR čelí kritice za výběr uherskobrodské zbrojovky.

Článek

Vojáci podle nich dostanou sice nejlevnější vesty, ale údajně pochybné kvality. Žádná z nich však nechce zakázku napadnout u antimonopolního úřadu, a je tedy možné, že vojáci do podzimu nové vesty dostanou.

Jednou z firem, která zůstala v tendru za Českou zbrojovkou, je královéhradecký Argun. Jeho majitel Stanislav Petr Právu řekl, že mají na rozdíl od zbrojovky zkušenosti s výrobou balistické ochrany, vesty např. dodávají české policii a Vězeňské službě nebo provádějí pancéřování vrtulníků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bez vzorku

Podle Argunu uherskobrodská zbrojovka nabídla zboží pod cenou. „Ceny, které zbrojovka nabídla, odpovídají cenám asijským. Podle našich obchodních zkušeností máme za to, že vítězný uchazeč hodlá potřebné materiály, ne-li celé hotové výrobky, dovézt z asijských zemí, jako jsou Pákistán, Indie, Čína, Vietnam či Korea,“ řekl Právu Petr.

Podle něj uherskobrodská zbrojovka vesty nevyrábí. „Nemá podmínky ani zkušenosti s výrobou a dodávkami podobně sofistikovaných výrobků. Spoléhá na výrobce, kteří ‚pracují‘ nebo vyráběli v historii pro firmu ALP,“ dodal Petr.

Obrana podle něj udělala chybu, že nepožadovala zkušební vzorky, které by ihned ukázaly, zda nekupuje zajíce v pytli. Firma ALP z Nového Knína šije nosiče balistických panelů, pistolová pouzdra nebo vojenské batohy.

Podle Andreje Čírtka, mediálního zástupce firmy Glomex, která také neuspěla, je hlavní potíž v tom, že rozhodovala cena, protože armáda dostane sice nejlevnější zboží na trhu, ale to bude na hraně armádních požadavků. Tendr byl ale podle něj férový.

„Nicméně nemůžeme nedodat, že v jiných armádách nebývá zvykem, aby se balistické vesty pořizovaly bez předložení vzorků a aby jediným kritériem byla cena,“ uvedl Čírtek.

Obchodní válka

Petr Vávra z uherskobrodské zbrojovky Právu řekl, že důvodem třenic je, že vedou se společností Argun obchodní válku. Odmítá, že by vesty nedělali. Podle něj jejich vesty měli prostějovští speciálové v Afghánistánu.

„Na stránkách vesty nemáme, to je pravda. Důvodem je to, že je děláme se společností ALP a děláme vnitřek vest,“ uvedl Vávra a dodal, že vesty v Číně vyrábět nebudou.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek úředníky z úřadu pro vyzbrojování hájí. „Požadované vesty odpovídají požadavkům armády na balistickou ochranu vojáků a standardům, které mají neprůstřelné vesty v jiných armádách,“ řekl Právu.

Odmítá, že by kupovali zajíce v pytli. Armáda vesty urgentně potřebuje, protože naposled nakoupila vesty v roce 2009, a proto jsou již na hranici uživatelnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám