Hlavní obsah

Muslimské dny začaly v Teplicích přednáškou, před sálem stáli policisté

Právo, Karel Otcovský

Zhruba osm desítek lidí si v sobotu odpoledne vyslechlo v aule teplického gymnázia přednášku o islámu. Začala tak třídenní akce nazvaná Muslimské dny, která má za cíl vylepšit obraz muslimské komunity v očích obyvatel lázeňského města.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Odborník na islám a islámskou kulturu Bronislav Ostřanský přednášel zhruba hodinu.

Článek

Odborník na islám a islámskou kulturu Bronislav Ostřanský hovořil především o své knize Atlas muslimských strašáků aneb vybrané kapitoly z mediálního islámu.

„Chci vnést trochu věcnosti do rozbouřené debaty kolem islámu. Nesnažím se nic obhajovat, ani nic kritizovat, snažím se poskytnout posluchačům trochu věcnosti. Vybral jsem si přitom problémová témata, která jsou mediálně nejčastější a která jsou zároveň nejvíce nepochopené. Například demokracie v islámu, žena v islámu nebo Islámský stát,“ řekl Právu Ostřanský.

Přednáška trvala zhruba hodinu, přibližně stejnou dobu pak Ostřanský odpovídal na dotazy posluchačů. Atmosféra byla klidná.

Před přednáškovým sálem stáli policisté

„Přišel jsem ze zvědavosti. Přestože přednáška byla zajímavá, můj vesměs negativní pohled islám se nezměnil,“ řekl Právu Vladimír. Příjmení nechtěl prozradit. „Doba je zlá,“ dodal na vysvětlenou. Coby muž ve středním věku byl jednou z výjimek osazenstva sálu, většinu tvořili studenti školy.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Arabští klienti teplických lázní nemají místní zrovna v oblibě.

O tom, že situace je po událostech v Paříži vypjatá a reakce lidí na téma islamizace jsou nevyzpytatelné, hovoří fakt, že před přednáškovým sálem stáli policisté.

Nedělní program Muslimských dnů nese název Letem muslimským světem a je zaměřen na kulturu. Lidé z muslimských zemí (Bosna a Hercegovina, Turecko, Singapur, Indonésie, Malajsie, Papua Nová Guinea) zazpívají v gymnáziu písně, předvedou národní oděvy a nabídnou ochutnávku národních pokrmů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Klienti teplických lázní.

Pondělní přednáška Jana Al Oukla v teplické knihovně na téma Stereotypy o muslimském světě a životě muslimů akci zakončí.

Po všechny tři dny je přístupná muslimská modlitebna v Nových lázních, kde je zároveň k vidění výstava o islámu. Původně měla být otevřená po celý den, vzhledem k událostem ve Francii však byla doba zpřístupnění časově omezena.

Některým lidem se akce nelíbila

Akci pořádá Teplická muslimská obec, které gymnázium na víkend poskytlo prostory a výstavní panely. Jen co ředitel školy Zdeněk Bergman zveřejnil informaci na školním webu, začaly na adresu školy chodit e-maily, jejichž pisatelé více či méně kultivovanou formou vyjadřovali odpor k akci. „Na mnoho z nich jsem odpověděl a snažil se vysvětlit svůj postoj a opravit evidentní nepravdy. Chceme být otevřenou školou a představovat jiné kultury,“ uvedl.

Muslimové jsou přitom v Teplicích citlivé téma. Místní si často stěžují na chování arabské klientely lázní. Ti jsou při letním piknikování ve zdejších parcích hluční do pozdních nočních hodin a zůstává po nich značný nepořádek.

Arabové začali navíc skupovat parcely v katastru obce Modlany, kde chtějí vybudovat vlastní kolonii. Starousedlíkům se to nelíbí a sepisují petice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám