Hlavní obsah

Vichr vyvracel stromy a ničil střechy

Právo, Novinky, ČTK, vor, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr trápil od sobotního rána celé území České republiky. Ničil střechy a vyvracel stromy. Neobešlo se to bez škod na majetku. Některé stromy popadaly na silnice a koleje.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiče zaměstnaly popadané stromyVideo: Novinky

 
Článek

Vichr zprvu potrápil především západní část země. Nejvíce událostí bylo hlášeno z jižních a západních Čech.

„Stromy jsou popadané na mnoha místech,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Zuzana Týřová. „Od rána jsme měli asi čtyřicet padesát výjezdů v souvislosti s počasím,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. „Vše se ale obešlo bez větších škod a zranění,“ dodal.

Od zhruba půl čtvrté byla uzavřena železniční trať mezi Františkovými Lázněmi a Aší. „Na koleje spadl strom,“ vysvětlila Týřová. České dráhy vypravily místo vlaku náhradní autobusové spoje. Kolem půl šesté měl být provoz na trati obnoven.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Hasiči zasahují kvůli silnému větru u utržené střechy na rodinném domku v centru města Sušice.

Silný vítr utrhl kus plechové střechy na objektu v Mírové ulici v Chebu, ale nikomu neublížil. „Strom leží v silniční komunikaci ve směru na Lubenec, asi 1,5 km za Chyšemi,“ uvedla Týřová s tím, že silnice je průjezdná kvůli tomu jen částečně. Zcela neprůjezdná ale byla v sobotu odpoledne silnice mezi Hroznětínem a Velkým Rybníkem na Karlovarsku. „Strom vedle vozovky je tam opřený o dráty elektrického vedení,“ uvedla mluvčí policie.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Ve Starém Sedlišti na Tachovsku strhl vítr střechu na obytném domě hasiči museli evakuovat 38 lidí. Podle rozhodnutí statika se zatím nemohou vrátit domů.

U Horního Dvořiště na Českokrumlovsku padající strom poškodil trakční vedení. U Horní Plané spadl strom na železniční trať mezi Českými Budějovicemi a Novou Pecí dokonce dvakrát, informoval mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Jakub Ptačinský.

"Události spojené se silným větrem přišly přes den ve třech vlnách. První nastala kolem 6:00, druhá po poledni a třetí v 16:00," řekl Ptačinský. U Boru u Tachova, Týnce nad Sázavou, Okříšek a Horního Dvořiště narazily vlaky do spadlého stromu. "Nikde nedošlo k žádnému zranění a a ani k větší škodě," uvedl Ptačinský.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Stromy padaly přes vozovky.

Silný vítr přidělává práci také středočeským hasičům, řekl mluvčí krajských hasičů Ladislav Holomčík. V Kralupech nad Vltavou na Mělnicku spadl sloup veřejného osvětlení.

Poryvy trápí Šumpersko, Jesenicko, Prostějovsko

Silný vítr od odpoledne zaměstnává také profesionální i dobrovolné hasiče na území šumperského okresu. Nebezpečných událostí přibývá i na Prostějovsku a Jesenicku.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Spadlý strom přes vozovku nedaleko Mochtína na Klatovsku.

„V součtu lze hovořit již o více než dvacítce výjezdů hasičů k technickým pomocím. V Bludově pomohly proti povodni betonové zátarasy. Většinu dalších událostí tvoří popadané stromy na komunikacích, případně spadené dráty elektrického vedení. Hasiči také odstraňovali uvolněnou ceduli v Šumperku, v Mohelnici hasiči rozebrali plechovou boudu, která se díky silnému větru ocitla v poli,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

„Stále přibývá hlášení o popadaných stromech. Hasiči uvolňují komunikace a ve spolupráci s pracovníky energetických společnosti zabezpečují i místa po pádu vedení vysokého napětí,“ dodal Hošák.

Reklama

Výběr článků

Načítám