Hlavní obsah

Chovanec dostane jména tří kandidátů na „superúředníka”

Výběrová komise ukončila pohovory s kandidáty, kteří se ucházejí o post náměstka ministra vnitra pro státní službu. Nyní vybere trojici, kterou navrhne vládě, která bude mít konečné slovo při výběru. Jména by měl ministr Milan Chovanec (ČSSD) dostat ještě v průběhu dne, uvedla v pátek mluvčí resortu Lucie Nováková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

O post projevilo zájem 21 osob, 11 jich však bylo vyřazeno pro nesplnění požadavků. Pětičlennou výběrovou komisi vede náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková.

V prvním kole výběrového řízení nebyl vybrán žádný kandidát. Kabinet se proto rozhodl změkčit podmínky pro uchazeče tím, že nemusí mít doklad o jazykových schopnostech, ale potřebnou zkoušku si mohou doplnit v průběhu roku.

Zeman zákon napadl u Ústavního soudu

Nad tímto opatřením se pozastavil prezident Miloš Zeman, který prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka poukázal na skutečnost, že adepti na post „superúředníka” neovládají cizí jazyk. [celá zpráva]

Post náměstka pro státní službu je zaveden v souvislosti s přijetím zákona o státní službě, který by měl odpolitizovat státní správu.

Zeman zákon o státní službě v říjnu vetoval, ale poslanci jeho veto přehlasovali. Obrátil se proto na Ústavní soud. Podle prezidenta současná podoba zákona nepovede k odpolitizování státní správy. Vadí mu též, že počítá s takzvanými politickými náměstky ministrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám