Hlavní obsah

Firmy domlouvaly strategii v tendrech, antimonopolní úřad jim dal pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil společnostem Hospimed a Puro-Klima, které dodávají zdravotnické vybavení do nemocnic, pokutu 63,3 miliónu korun. Firmy měly v letech 2008 až 2010 koordinovat své nabídky při soutěžení veřejných zakázek, informoval v pátek šéf ÚOHS Petr Rafaj. Firmy podaly proti pokutě rozklad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zatímco Hospimed dostala pokutu 35,6 miliónu, Puro-klima o osm miliónů nižší. ÚOHS tvrdí, že jednání koordinovaly v zakázkách na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení kardiovaskulárního centra v ostravské fakultní nemocnici, na totéž v liberecké nemocnici a při dodávce zdravotní technologie pro první lékařskou fakultu Univerzity Karlovy.

„Celkový objem těchto zakázek přitom dosahoval téměř 200 miliónů korun. Jednání ve vzájemné shodě ovlivnilo výsledky výběrových řízení a došlo k narušení hospodářské soutěže,” uvedl Rafaj.

Jedna nabídka, stejná firma

Správní řízení zahájil Úřad mimo jiné na základě provedené analýzy veřejných zakázek v oblasti dodávek zdravotnické přístrojové techniky z let 2007 až 2010.

„Vyplynulo z ní, že nezanedbatelnou část zadávacích řízení vyhrávají společnosti Puro-klima a Hospimed. Často byla v těchto zakázkách podána pouze jediná nabídka. Rovněž některým zadavatelům zajišťovala dodávky zdravotnických přístrojů pravidelně stále stejná firma,” popsal Rafaj.

Úřad při správním řízení zajistil informace o mnoha obchodních kontaktech mezi potrestanými společnostmi i korespondenci, která svědčí o koordinovaném jednání na trhu.

ÚOHS dále zjistil, že některé nabídky účastníků řízení byly nápadně podobné, nabídkové ceny zcela shodné či se lišily pouze nepatrně. Vždy byly těsně pod maximální cenou, kterou stanovil zadavatel. Pro neúspěšného uchazeče byly v některých případech zajištěny kompenzace, například v podobě subdodávek.

Firmy figurují i v kauze Rath

Zmíněné firmy figurují mimo jiné v korupční kauze bývalého Středočeského hejtmana Davida Ratha, který jim údajně zajišťoval za úplatky zakázky v krajských nemocnicích, mezi obžalovanými jsou i manažeři firem.

Před Krajským soudem v Ústí nad Labem by se měl letos také řešit případ nákupu předražených přístrojů Krajskou zdravotní, kde jediným, kdo splnil zadávací podmínky, bylo konsorcium těchto dvou firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám