Hlavní obsah

Do Česka dorazil silný vítr

Novinky, jas
Aktualizováno

Se silným větrem a dalšími rozmary počasí, před nimiž varovali meteorologové, se vedle České republiky potýkají i všechny sousední státy. Poryvy větru již v průběhu noci ze čtvrtka na pátek a v pátek ráno dosahovaly v nárazech rychlosti až 90 kilometrů v hodině. V podvečerních hodinách se přidá i déšť.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Už během noci na pátek v brzkých ranních hodinách foukal západní vítr s nárazy o rychlosti až na 65 kilometrů v hodině,” sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress, podle níž foukalo zejména v jižních a středních Čechách a rovněž v okrajových částech Prahy.

„Na Karlovarsku se rychlost v nárazech zastavuje až na 90 kilometrech v hodině, dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Během dopoledních hodin budou nárazy větru zesilovat na většině území – jeho nárazy se v nížinách zastaví na 95 kilometrech, na vrcholcích hor až na 115 kilometrech v hodině,” pokračovala Honsová. Vítr v kombinaci se sněžením může zejména na severu Moravy a Slezska vytvářet na silnicích sněhové jazyky.

Aktualizovaná výstraha ČHMÚ
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu a doplnil, že vlivem vydatných srážek mohou stoupat hladiny řek.  V pohraničních horách může spadnout až 40 milimetrů srážek, na Šumavě mohou být srážkové úhrny až do 50 milimetrů. „Největší vzestupy hladin s vysokou pravděpodobností dosažení 2.SPA, ojediněle i 3.SPA očekáváme na tocích odvodňujících české příhraniční hory, Brdy a také Českomoravskou vrchovinu. V povodí horní a střední Otavy očekáváme výrazné vzestupy s dosažením 3.SPA a kulminacemi během sobotního dopoledne,“ uvedli meteorologové. Stav povodňového ohrožení platí pro Plzeňský kraj, pro české kraje a Vysočinu platí povodňová bdělost.
zdroj: ČHMÚ

Výstraha před větrem platí i v sousedních státech, zemích Beneluxu, částech Skandinávie a Velké Británie.

Poryvy by se měly uklidnit v neděli, nicméně i počátek příštího týdne bude větrný. Jihozápadní vítr bude mít v nárazech rychlost až 54 kilometrů, na horách až 90 kilometrů v hodině.

Jak Honsová připomněla, větrné počasí působí na lidskou psychiku podobně negativně jako po několik dnů trvající zataženo s nízkou oblačností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám