Hlavní obsah

Útočníci z Paříže nebyli profíci, tvrdí český expert

Právo, Jakub Troníček

Šéf policejní jednotky rychlého nasazení Libor Lochman v rozhovoru pro Právo řekl, že útočníci v pařížské redakci týdeníku Charlie Hebdo měli akci připravenou, nemyslí si ale, že šlo o profesionály. Soudí tak mimo jiné proto, jak zmateně pobíhali po ulici.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Libor Lochman

Článek

Spekuluje se o tom, že útočníci, kteří ve středu v Paříži zavraždili při útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo dvanáct lidí, mají za sebou profesionální výcvik. Co si o tom myslíte vy?

Mně se to nezdá. Profesionál by v tomto směru mohl být každý, kdo umí natáhnout a použít zbraň. Myslím si, že to měli nějakým způsobem připravené, věděli např., kdy zasedá ta redakční rada, ale na druhou stranu na začátku podle dostupných informací chtěli vniknout do úplně jiného vchodu. A když se pak podívám na ty zveřejněné záběry, jak pobíhali po ulici ze strany na stranu, tak mi to tedy rozhodně profesionální nepřipadá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Na chodníku útočníci zastřelili bezbranného policistu. O čem to podle vás svědčí?

Ta střelba na ležícího policistu byla naprosto nesmyslná. Kdyby to byli profesionálové, tak vniknou do redakce, tím ohavným způsobem vyřídí, co chtěli, a okamžitě sednou do auta a odjedou z toho místa.

Máte pro to chování vysvětlení?

Přijde mi to, jako když se někdo urve ze řetězu. Pamatuju některé ostré zákroky při mých začátcích u policie a tehdy se právě ti, co nebyli moc vyškolení a vycvičení, chovali neadekvátně. Konkrétně o této střelbě si myslím, že profesionálové by to neudělali. Ale vycházím samozřejmě jen z toho, co jsem viděl.

Se zbraní si ale počínali oba celkem suverénně.

Oni zjevně znali tu zbraň, uměli ji natáhnout a věděli, jak se střílí, ale to je tak všechno. Nemyslím si, že by prošli nějakým tvrdým výcvikem. Koneckonců na takové jednání by to snad ani nebylo potřeba. Profesionálové by se chovali jinak, toto byla jen nenávist a známka toho, že se ti lidé nechali unést.

Policie si ostatně vytipovala podezřelé na základě toho, že jeden z nich údajně nechal v autě průkaz totožnosti.

Ano, to je další věc, která ukazuje spíš na to, že si to celé připravili tzv. halabala doma. Možná se pletu a časem se ukáže, že je za tím nějaká dobře organizovaná buňka, ale já tomu příliš nevěřím.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Ozbrojenci při útěku z redakce Charlie Hebdo stříleli po zraněném policistovi.

Zavražděný policista byl podle dostupných informací neozbrojen. Jak je to jen možné?

Nerozumím tomu, jak je možné, že ten policista nebyl ozbrojený. Jestliže byly informace o tom, že došlo ke střelbě, tak mi připadá divné, že tam byl poslán policista beze zbraně. Ale bližší informace k tomu nemám.

Celý masakr trval podle všeho maximálně patnáct minut a útočníci stačili odjet dříve, než na místo dorazila speciální zásahová jednotka. Měla podle vás přijet dříve?

Myslím si, že tato prodleva je normální. Takový je život, my jen máme obecně z filmů pocit, že když se někde začne střílet, tak tam zásahovka musí být za dvě minuty. Tak to prostě nefunguje a není to ani možné.

Jak dlouho by trvalo zásahovce dostat se na místo v případě Prahy?

My jako URNA nejsme na tyto bleskové zásahy určeni, nám to trvá déle, ale zásahovka je rychlejší, i když na místo nejprve dorazí v menším počtu zhruba čtyř až pěti lidí.

Mám za to, že první tým by tam byl do půl hodiny, a to by bylo ještě celkem rychlé. První na ráně jsou obecně vždy kluci z terénu, tedy v našem případě z policejní pohotovostní motorizované jednotky nebo z hlídkové služby.

Ti třeba u nás všichni zbraň mají u sebe. Ale jsou dostatečně vyškoleni a vycvičeni na to, aby mohli zvládnout takto extrémní situace?

Mají samozřejmě základní výcvik a střílet chodí, ale na druhou stranu jsou většinu času v terénu a na cvičení už tolik času není. To je rozdíl oproti nám – my máme čas na výcvik a vyrážíme do terénu jen tehdy, když se něco stane, kdežto oni jsou hlavně na ulici. Každopádně v poslední době se zvláště u těch motorizovaných jednotek cvičí mnohem více než v minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám