Hlavní obsah

Zeman se znovu pustil do ukrajinské adorace Bandery

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek zareagoval na dopis ukrajinistů a historiků, kteří jej upozornili, že některé z jeho výroků o ukrajinském nacionalistovi Stepanu Banderovi jsou nepřesné a zavádějící. Zeman v odpovědi, kterou zveřejnil na svém facebookovém profilu, uvedl, že nemůže Ukrajině k takovýmto národním hrdinům blahopřát.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman

Článek

Zeman svou odpověď uvodil dvěma otázkami.  „Za prvé, znáte Banderův výrok: 'Zabij každého Poláka mezi šestnácti a šedesáti lety?'  Pokud neznáte, nejste ukrajinisté. Pokud tento výrok znáte, souhlasíte s ním, nebo ne? Pokud s ním souhlasíte, naše diskuze končí,” konstatoval prezident.

Následně navázal na připomínku, kterou mu pisatelé připomněli, že Bandera, coby vůdce Organizace ukrajinských nacionalistů za druhé světové války, nemohl být masovým vrahem, za něhož jej označil, neboť válku strávil v nacistickém koncentračním táboře. Z něho byl propuštěn až v roce 1944 poté, co souhlasil se spoluprací s Němci.

S touto interpretací však Zeman nesouhlasí. „Stepan Bandera hodlal na Ukrajině vytvořit vazalský německý stát. Měl v tom podporu Alfreda Rosenberga, ale protože Hitler se rozhodl, že Ukrajina bude výlučně po vítězné válce osídlena německými sedláky, tento projekt byl zrušen a Bandera byl poslán do koncentračního tábora. Něco podobného se ostatně stalo i na našem území v případě Jana Ryse Rozsévače, zakladatele Vlajky,” uvedl s poukazem na jednoho z vůdců českých kolaborantů.

Jan Rys Rozsévač
Podle encyklopedie Kdo byl kdo v našich dějinách ve 20. století ale Josef Rozsévač, který přijal kvůli utajení jméno Jan Rys, nebyl zakladatelem Vlajky, vstoupil do ní šest let po jejím založení.
zdroj: ČTK

„Dále bych Vás chtěl upozornit, že již prezident (Viktor) Juščenko vyhlásil Banderu za národního hrdinu a že nyní se připravuje obdobné vyhlášení v případě pana Šuchevyče (velitel Ukrajinské povstalecké armády, která byla vojenskou odnoží Organizace ukrajinských nacionalistů; pozn. red.), který proslul tím, že v roce 1941 nechal ve Lvově postřílet tisíce Židů. Nemohu bohužel blahopřát Ukrajině k takovým národním hrdinům,” uzavřel Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám