Hlavní obsah

Oběti pařížské střelby si v Praze připomněly stovky lidí

Praha
Aktualizováno

Památku 12 obětí středeční střelby v pařížské redakci satirického časopisu Charlie Hebdo si ve čtvrtek v Praze před francouzskou ambasádou připomněly stovky lidí. Při shromáždění na Velkopřevorském náměstí u Lennonovy zdi se zapalovaly svíčky, lidé přinášeli květiny a také tužky, které se staly symbolem pro odmítnutí tohoto teroristického činu.

BEZ KOMENTÁŘE: Pietní akt u francouzské ambasády v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Lidé ke zdi pokládali také listy papíru s nápisem Je suis Charlie (Jsem Charlie), tedy heslem vyjadřujícím solidaritu a zároveň podporu svobody slova.

Shromáždění organizovala francouzská komunita společně s českými přáteli a hnutími blízkými bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Druhé shromáždění je na totéž místo naplánováno na sobotních 16:00.

Samotné velvyslanectví podle Huga Ben Simhona z tiskového oddělení žádnou akci k připomenutí obětí atentátu zatím nechystá.

Lidé před ambasádou zapalují svíčky

Zda francouzské velvyslanectví kvůli útoku v Paříži zpřísní bezpečnostní opatření ve svém malostranském sídle, se bude podle Ben Simhona teprve rozhodovat.

K ambasádě, kam lidé od středy chodili zapalovat svíčky, se dnes v 19.00 od Lidového domu vydají také Mladí sociální demokraté na pochod proti extremismu a za svobodu slova. Před velvyslanectvím pak chtějí zapálením svíček uctít památku obětí střelby.

Foto: Petr Horník, Právo

Pietní akt před francouzskou ambasádou k uctění památky obětí po teroristickém útoku v Paříži

„Včerejšek jasně ukázal, že musíme zesílit boj proti terorismu a organizovanému zločinu. Nesmíme však také polevit v rozlišování, kdo je za tyto činy zodpovědný. Není to konkrétní náboženství, jsou to konkrétní lidé, kteří páchají organizovanou trestnou činnost a náboženství je pro ně pouze záminkou,” uvedli ve čtvrtek Mladí sociální demokraté.

Odsudek europoslanců

Středeční útok odsoudili také sociálnědemokratičtí europoslanci, podle nichž je „zavrženíhodný a ohavný”. „Nic nemůže tento barbarský čin ospravedlnit. Nešlo pouze o krutý atak vůči novinářům, je to útok na svobodu slova a demokracii jako takovou,” prohlásil šéf delegace zástupců ČSSD v europarlamentu Pavel Poc.

„Zločinci tohoto typu musí být zatčeni, souzeni a tvrdě potrestáni. S multikulturní společností to ale nemá co dělat. Nenechme se v prvotní vypjaté atmosféře svést k jakékoliv formě xenofobie, rasismu nebo snad násilným reakcím. Musíme zůstat jednotní,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám