Hlavní obsah

Krnáčová nechá prověřit dřívější prodej vily Zemanova kancléře

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nechá prověřit, za jakých okolností a zda v souladu s předpisy i za správnou cenu prodalo město v roce 2005 vilu ve Strašnicích podnikateli Radku Luňákovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vila v pražských Strašnicích, kterou koupil za 5,5 miliónu korun Vratislav Mynář.

Článek

Tentýž dvoupatrový objekt si loni koupil hradní kancléř Vratislav Mynář, podle některých expertů za nižší cenu, než je jeho skutečná hodnota. Zaplatil tehdy 5,5 miliónu, což je podle oficiální cenové mapy hodnota jen samotného pozemku, jak zjistilo Právo.

Krnáčová ale míní podle slov své mluvčí Petry Hrubé přezkoumat všechny větší úplatné převody majetku města do rukou soukromníků, tedy prodeje za vyšší ceny.

„Ano, nechám si takový přehled zpracovat. Chtěla bych, aby v tomto úředníkům pomohl i můj Tým minulost. Musí zjistit, jestli město nakládalo se svými nemovitostmi jako řádný hospodář,“ sdělila Právu primátorka prostřednictvím své mluvčí.

Co se týká vily ve Strašnicích v ulici U Krbu, může jí k prověřování jejího prodeje pomoci posudek z října 2004 od znaleckého ústavu Kopprea, který si nechalo město za tímto účelem vyhotovit. Právo má jeho kopii k dispozici.

Znalci stanovili obvyklou (tržní) cenu nemovitosti i s pozemky na 8,9 miliónu korun, přičemž samotný dům ocenili na více než 4,1 miliónu a pozemky měly mít hodnotu přes 2,3 miliónu korun. Město přitom celý objekt i s pozemky prodalo Luňákovi za 8,25 miliónu korun.

Mynář byl solidní

Skutečná cena, za kterou tak podnikatel od magistrátu vilu získal, byla tedy nakonec zhruba o 650 tisíc korun nižší. Luňák v lednu 2013, tedy o více než sedm let později, dům prodal advokátovi Vítu Širokému už jen za 5,1 miliónu korun.

Právník, který mimo jiné zastupuje odsouzeného lobbistu Romana Janouška, chtěl podle svého středečního vyjádření v ČT ve vile žít.

„Kupoval jsem ji pro sebe, protože jsem myslel, že ji zrekonstruuji a budu v ní bydlet. Ale na to jsem bohužel neměl peníze,“ podotkl v televizi.

Proto prý dům prodal dále, a to právě Mynářovi za částku 5,5 miliónu korun. Netušil podle svých slov, za kolik nemovitost předtím pořídil předchozí majitel, tedy Luňák.

Široký byl, jak sám řekl, rád, že se mu ozval jako zájemce zprostředkovaně Mynář, kterého považoval za solidního a korektního kupce, u něhož si byl jistý, že mu vše zaplatí. Kupní cenu 5,5 miliónu korun prý akceptovali oba. „Ta cena odpovídá realitě… Byl jsem rád, že jsem tu nemovitost prodal o něco dráž než za cenu, za kterou jsem ji koupil,“ poznamenal Široký.

Na prodeji tak vydělal zhruba 400 tisíc korun. Vila podle něj byla ve špatném stavu, jen rekonstrukce by prý stála odhadem dvacet miliónů, takže její reálná cena je nižší, než nyní zmiňují makléři. Za příklad dal Široký i sousední vilu, která je prý v mnohem lepším stavu a stále ji majitel neprodal, a to ani po slevě ze dvanácti na devět miliónů.

Široký zároveň odmítl jakoukoli spojitost prodeje své vily Mynářovi s případem lobbisty Janouška, kterého nyní zastupuje.

Další vila od radnice

Jak ve středu zmínily Lidové noviny, Mynář získal už dříve jiný dům od města, přesněji od radnice Prahy 1. Šlo o polovinu vily na Jánském vršku v historické části metropole poblíž Hradu.

Foto: Petr Horník, Právo

Dům na Jánském vršku v Praze (uprostřed), který patří hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi.

Už v roce 2003 si měl Mynář pořídit půlku objektu za 3,5 miliónu korun od Václava Herrmana, o tři roky později mu pak zbylou polovinu prodala podle deníku městská část za 8,5 miliónu. Znalcem pak přitom nechal vilu ocenit na 28 miliónů korun.

Nynější starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) nechtěl tento prodej blíže komentovat s tím, že do svého úřadu nastoupil až v roce 2010 a prověřoval prý tehdy jen nejbližší minulost.

Nechce prý věc bagatelizovat, ale radnice má podle něj mnohem více důležitějších věcí na práci než si nechávat udělat drahý opozitní posudek na cenu vily prodané před více než osmi lety. Šlo by údajně o vyhazování peněz daňových poplatníků.

„Samozřejmě se na to podívám, budu ale prověřovat jen okolnosti, zda to proběhlo v souladu se zákonem, tedy jestli to bylo procesně správně schváleno zastupitelstvem,“ řekl včera Právu Lomecký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám