Hlavní obsah

Hnusný zločin, nemá oporu v islámu, řekl o masakru v Paříži šéf českých muslimů

– Brno
Právo, ČTK, pko

Podle předsedy Ústředí muslimských obcí v České republice Muneeba Hassana Alrawiho je útok na redakci pařížského satirického týdeníku Charlie Hebdo hnusným zločinem, který nemá žádnou oporu v islámu. Podle Alrawiho to však vypadá skutečně tak, že útok spáchali muslimové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústředí muslimských obcí v České republice Muneeb Hassan Alrawi

Článek

„Útok naprosto a jednoznačně odsuzujeme a chtěli bychom vyjádřit soustrast rodinám zabitých či raněných. Takovéto konání je protiislámské a nic ho neospravedlňuje. Tento týdeník sice otiskl karikatury proroka Mohameda i další kontroverzní kresby a my nesouhlasíme se zesměšňováním náboženských hodnot, ale to v žádném případě neospravedlňuje takovýto či jiný fyzický útok. Je to hnusný zločin,“ řekl Právu Alrawi.

„Z pohledu islámu porušili mnoho zásad. Měli dodržovat zákony země, kde žili, zneužili důvěry země, která jim poskytla pobyt či občanství,“ prohlásil Alrawi s tím, že si uvědomuje, že takové násilí může vést k další eskalaci výpadů proti muslimům nejen ve Francii, ale i v České republice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

„Antiislamisté si teď musí pogratulovat za to, že dostali další vítr do plachet. Podle nás jsou to ale lidé stejného smýšlení jako ti, kteří útočili v Paříži, jen svou zlovůli dávají najevo jinak. Přitom by si ale mohli navzájem podat ruce,“ posteskl si Alrawi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Karikatura vůdce IS al-Bagdádího zveřejněná na TwitteruVideo: Reuters

Islámské země útok odsoudily

Masakr důrazně odsoudili jako teroristický útok zástupci Ligy arabských států sdružující více než dvě desítky arabských islámských zemí. Stejně tak to učinila i Saúdská Arábie, která je kolébkou islámu.

Vedení prominentní muslimské univerzity Al-Azhar se sídlem v Káhiře, která patří k významným autoritám sunnitského islámu, v prohlášení uvedlo, že ”islám odsuzuje veškeré násilí”, a vyjádřilo lítost nad útokem, který označilo za „kriminální čin”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám