Hlavní obsah

Za stavbu Trojského mostu dostala Praha pokutu 11 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Praha dostala pokutu ve výši 11 miliónů od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za stavbu Trojského mostu, který je součástí tunelového komplexu Blanka. Praha se chce proti pokutě, která zatím není pravomocná, odvolat. O pokutě informovala středu Milena Marešová z tiskového odboru antimonopolního úřadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trojský most

Článek

Rozhodnutí ÚOHS je z poloviny prosince loňského roku.

„Hlavní město podá proti rozhodnutí rozklad. Domníváme se, že to, za co jsme pokutu dostali, není správní delikt,” uvedl radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

ÚOHS: Je to jiný most

Na místě stojí údajně jiný most, než který byl součástí původní veřejné zakázky. Zadávací řízení měla Praha upravit ještě za doby primátora Pavla Béma (ODS), což se ovšem nestalo, a magistrát hlavního města zaplatil za stavbu mostu kvůli vícepracím 1,3 miliardy korun. Původně měl most stát méně než půl miliardy.

Dodavatelé údajně navýšili vícepráce i v ostatních částech tunelu Blanka, což ÚHOS také prověřuje. Stavba se tak prodražila o několik miliard. Už bývalá rada hlavního města pod vedením Tomáše Hudečka (nyní nestraník, v klubu TOP 09) tvrdila, že firma Metrostav staví jiný most, než který byl naprojektován. Nemůže jí proto proplatit faktury. A z toho důvodu také vyvolala arbitráž. Arbitrážní soud rozhodl, že hlavní město má Metrostavu požadovanou částku uhradit.

Stavba tunelu Blanka, kterou zadala politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma, měla být dokončena v roce 2011. Celkově se projekt prodražil o více než šest miliard korun. Rozhodčí soud už dříve řešil spory mezi Prahou a stavební firmou Metrostav, jednalo se o miliardové částky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám