Hlavní obsah

Babiš: Aféra Mynář poškozuje prezidenta

Právo, rsk

Hradní kancléř Vratislav Mynář, který se kvůli nákupu dvoupatrové vily v pražských Strašnicích za 5,5 miliónu korun dostal do středu pozornosti, by měl zveřejnit svá daňová přiznání. Právu to ve středu řekl vicepremiér a lídr ANO Andrej Babiš s tím, že kancléřova aféra poškozuje prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Babiš zapochyboval nad Mynářovými slovy, že cena 5,5 miliónu není vzhledem k dezolátnímu stavu vily výhodná. Na dotaz Práva, zda mu jeho vysvětlení přijde důvěryhodné, odpověděl: „Nepřijde.“

S výzvou, aby donutil Mynáře zveřejnit okolnosti nákupu vily a daňová přiznání za posledních dvacet let, se na prezidenta ve středu obrátilo hnutí Starostové a nezávislí. Lídr ANO se k výzvě připojit nehodlá, podle něj by ale měl zasáhnout prezident, který se ke kauze zatím přímo nevyjádřil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nebudu nikoho vyzývat. Určitě by bylo nejlepší, kdyby pan Mynář zveřejnil své daňové přiznání za minulé období. Ale vyzvat ho musí prezident, jeho tato aféra poškozuje,“ sdělil Právu Babiš.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v úterý prohlásil, že je na Mynářovi, aby „všechny pochybnosti vyvrátil“.

Kancléř žádal přísnější majetková přiznání

Také podle hnutí Starostů a nezávislých je v sázce důvěryhodnost prezidentského úřadu. „Pan kancléř se už nápadně podobá jiným, které pan prezident v minulosti kritizoval za pochybně nabytý majetek. Tím spíš čekám, že to nestrpí ve svém nejbližším okolí. Proto musí pan Mynář rozkrýt své majetkové poměry a vyvrátit podezření, že jeho majetek je vyšší, než odpovídá jeho příjmům,“ úřadující lídr STAN Petr Gazdík.

Úřadující předseda STAN Gazdík připomíná, že to byl právě Mynář, který jako činitel SPOZ podepsal petici požadující přísná majetková přiznání. „Teď to může udělat dobrovolně, na zákon čekat nemusí. Já sám jsem své celkové majetkové poměry dobrovolně zveřejnil před krajskými volbami,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám