Hlavní obsah

Zeman vyměnil šéfa vojenské kanceláře Hradu

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým náčelníkem vojenské kanceláře Hradu Rostislava Pilce. Nahradil Zdeňka Jakůbka. V úterý to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jakůbek byl odvolán v pondělí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Článek

Důvod změny v čele vojenské kanceláře mluvčí nespecifikoval. Prezident nicméně Jakůbkovi popřál mnoho štěstí v další funkci v rámci české armády.

Skutečnost, že kancléř Vratislav Mynář koupil za velmi výhodných podmínek v Praze vilu od advokáta Víta Širokého, který mimo jiné zastupoval lobbistu Romana Janouška, mluvčí okomentoval slovy, že „je na panu kancléři, aby vyvrátil veškeré pochybnosti”. Zeman je prý o celé záležitosti informován. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V reakci na dotaz, jak se pro Mynáře vyvíjí získání bezpečnostní prověrky, kterým v minulosti Zeman podmiňoval jeho setrvání ve funkci, mluvčí uvedl, že prezident nemůže a nechce do prověřování prováděného Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) zasahovat.

Řekl, že úvahy o Mynářově odvolání jsou pouze spekulace. „Pan prezident zaznamenává různé spekulace, které se v médiích objevují, ale to jsou opravdu jenom spekulace,” řekl Ovčáček.

Zemana překvapilo změkčení podmínek pro „superúředníka”

Ovčáček rovněž tlumočil prezidentovo stanovisko k postupu vlády při výběru uchazečů o post náměstka ministra vnitra pro státní službu, který bude pomyslným „superúředníkem.

Podle mluvčího se prezident mimo jiné podivil, že se vláda rozhodla změkčit podmínky výběrového řízení pro „nejvyššího státního úředníka”. Zemana prý překvapilo, že žádný z uchazečů, kteří se do prvního kola přihlásili, neovládá cizí jazyk, a zejména to, že tato podmínka byla pro další kolo výběrového řízení upravena.

Kandidátům bude stačit, když si certifikát o jazykových znalostech doplní v průběhu roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám