Hlavní obsah

Zahraniční politika vlády je nečitelná, kritizuje TOP 09. Chce jednání se Sobotkou

Novinky, Václav Lang, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Opoziční TOP 09 chce jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou o prioritách zahraniční politiky České republiky. Straně se nelíbí, že je ČR kvůli navrhované koncepci vlády nečitelná. Ministerstvo zahraničí s výtkami nesouhlasí, premiér Bohuslav Sobotka je ochoten s opozicí případně jednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg

Článek

„Výsledkem této naší nečitelnosti je fakt, že přestáváme být našimi spojenci bráni vážně, a ti proto přestávají mít důvod pozitivně reagovat na naše národní zájmy v celé šíři otázek bezpečnostních či hospodářských,“ zkritizoval místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek, podle kterého vláda ani po roce působení nedává jasnou odpověď na to, zda se přiklání spíš k Východu, nebo k Západu.

Předseda strany Karel Schwarzenberg prohlásil, že zvláště u malé země, jako je Česká republika, je důležité, aby její zahraniční politika byla jasná a čitelná.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiéra Bohuslava Sobotku vyzve, aby reprezentace ČSSD a TOP 09 společně hledaly shodu v prioritách české zahraniční politiky.

Sobotka na to reagoval, že se jednání s opozičními stranami nebrání a je připraven vyslechnout jejich připomínky. Upozornil ale, že vláda zatím koncepci neschválila, zatím ji připravuje ministerstvo zahraničí.

Ideály reformního komunismu

TOP 09 zároveň v úterý na tiskové konferenci zveřejnila dokument Co chceme, Východ nebo Západ?, v němž kritizuje právě připravovanou koncepci české zahraniční politiky. „Obecně je připravovaný koncept poznamenán rozmělněním jasných pojmů a takovým nastavením zahraniční politiky, která nebude nikomu vadit,“ citoval z něj Marek Ženíšek.

V dokumentu například upozorňuje, že ve vztahu s Čínou jsou lidská práva „nahrazena mlhavým pojmem lidské důstojnosti“, podobně upozorňuje na nedovysvětlený výraz „přiměřený dialog“ v případě spolupráce s Arménií a Běloruskem. Podle Ženíška v koncepci schází také hlubší popis spolupráce České republiky s USA.

Poukázal také na další bod chystané koncepce, která ale zatím nebyla zveřejněna. Podle Ženíška obsahuje tvrzení, že se česká zahraniční politika odvíjí od ideálů reformního komunismu. „Vnímáme to jako urážku všech svobodných a svobodomyslných občanů,“ komentoval to poslanec.

Kritizuje také celkové pojetí lidských práv a formulování vztahu s Ruskem a Ukrajinou. Česká zahraniční politika podle něj nikdy nebyla tak sevřena vnitropartajními spory jako nyní, je nesrozumitelná a nedává jednoznačná stanoviska.

Ministerstvo zahraničí: Materiál dosud není kompletní

Proti slovům TOP 09 se ohradilo ministerstvo zahraničí. Mluvčí resortu Michaela Lagronová zdůraznila, že koncepce zahraniční politiky se dosud připravuje, a to pouze interně na ministerstvu. Jakmile bude hotova, předloží ji Zaorálek nejdřív premiérovi, pak vládě a pak i opozičním stranám.

„Koncept zahraniční politiky je v tuto chvíli interní materiál, o kterém se vede zatím jen debata na ministerstvu zahraničních věcí,“ řekla Novinkám mluvčí.

Koncepce podle ní „nebude znamenat žádnou změnu zásadních priorit české zahraniční politiky“. Základní orientace byla podle mluvčí dána už v minulosti a nová koncepce ji bude respektovat, ujistila.

Reklama

Výběr článků

Načítám