Hlavní obsah

Sněmovna zaplatila za Filipovu cestu do Moskvy 44 000 korun

Praha

Sněmovna už uhradila listopadovou cestu místopředsedy Vojtěcha Filipa (KSČM) do Ruska, od níž se poslanci tehdy usnesením distancovali. Stála zhruba 44 000 korun. Informaci serveru Aktuálně.cz v úterý potvrdil Roman Žamboch z tiskového odboru dolní komory.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Spor se vedl o způsob schválení cesty do Moskvy, kam Filipa pozval jeho protějšek ze Státní dumy Sergej Železňak. Ten je kvůli anexi ukrajinského Krymu na sankční listině Spojených států a Evropské unie.

Cestu schválil předseda Sněmovny Jan Hamáček, ačkoli zahraniční aktivity většinou schvaluje organizační výbor. Pravomoc předsedy se vztahuje v podstatě na neodkladná rozhodnutí. Hamáček svůj postup hájil a stál si za tím, že své pravomoci nepřekročil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naopak jeho předchůdkyně ve funkci Miroslava Němcová z opoziční ODS označila Hamáčkovu obhajobu za chytristiku.

Záležitost poslanci řešili ve výboru v prosinci. Hamáčkův postup následně potvrdil posudek sněmovních právníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Filipovu cestu do Ruska zaplatí Sněmovna

Cesta Vojtěcha Filipa do Moskvy, kterou šéf komunistů absolvoval zhruba před měsícem, bude hrazena z rozpočtu Poslanecké sněmovny. Novinářům to ve středu řekl...

Výběr článků

Načítám