Hlavní obsah

Beskydy sevřela ledovka

– Beskydy

Hřebeny Beskyd sevřela po vydatném dešti ledovka. Objevuje se hlavně ve vyšších nadmořských výškách. Horská služba proto nedoporučuje hřebenové túry. Obleva navíc zhoršila podmínky pro lyžování.

Foto: ČHMU

Fotografie z webové kamery na Lysé hoře v 10:00.

Článek

"V pátek celý den všude pršelo. Večer to pak začalo namrzat. Dnes ráno byly teploty okolo minus pěti stupňů Celsia. V polohách od 1000 metrů výš je čistý led. Ledovka pokrývá chodníky, hřebeny. Pohyb na nich může být nebezpečný," uvedl dispečer Horské služby Beskydy Pavel Masopust.

Podle výstrahy zveřejněné na stránkách www.horskasluzba.cz ve volném terénu vznikla ledová krusta tlustá až dva centimetry.

Příchod teplého počasí se projevil i na kvalitě podmínek pro lyžování v Beskydech. "V plném provozu je jen středisko v Bílé. Ostatní jsou v omezeném provozu. Využívají toho, co stihli zasněžit technickým sněhem," uvedl Masopust.

Doplnil, že pro vyznavače běžeckého lyžování jsou podmínky ještě horší. "Vinou ledu jsou možnosti pro běžkování omezené. Spíše žádné," uvedl.

Přírodního sněhu v Beskydech moc není. Průměrná sněhová pokrývka se pohybuje okolo 15 centimetrů. Nejvíce sněhu je na Lysé hoře, zhruba 25 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám