Hlavní obsah

ČSSD a Zeman: Zase spolu?

Právo, Karolina Brožová

Zatímco ve druhém kole prezidentských voleb se sociální demokraté po předchozích sporech jednoznačně postavili za Miloše Zemana, nyní jsou mnozí z těch, kteří jej přede dvěma lety na Pražský hrad protlačovali, v rozpacích. Má se toho prezident obávat? Zdá se, že ani ne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman s premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou

Článek

„V sociální demokracii někteří lidé nevědí, jak se k Zemanovi postavit. Ale zároveň se nechtějí otočit proti němu, pořád ho na Hradě vidí raději než Schwarzenberga,“ popsal Právu náladu zdroj blízký politikům ČSSD.

Rozpaky straníků odpovídají náladám lidí. Důvěra v Zemana opadla podle prosincového průzkumu CVVM z 58 na 34 procent, odklonili se od něj i mnozí jeho voliči.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

S vulgaritami prezident narazil

Sociální demokraté hlavě státu vyčítají zejména vulgarity, které pronesl v Hovorech z Lán. „Možná by si měl pan prezident vzpomenout, že slíbil, že bude národ spojovat, ne rozdělovat,“ zlobil se po pořadu dřívější Zemanův podporovatel, poslanec ČSSD a náchodský starosta Jan Birke.

Kladné body tehdy nedostal Zeman ani od hejtmana Vysočiny za ČSSD, nestraníka Jiřího Běhounka, který poznamenal, že netušil, že prezident „dojde až sem“.

Birke je sice znechucen prezidentovým slovníkem, podporu mu ale vyjadřuje dál. „Ten můj výrok byl spojený s tím rozhovorem z Lán. Prezident republiky by neměl mluvit vulgárně. Nic víc, nic míň. Jsem starosta města, pokud mluvím do veřejného média, tak nepoužívám sprostá slova. To je jediné, co mi na tom vadilo,“ řekl Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman s předsedou Senátu Milanem Štěchem

Kriticky se k Zemanovi tehdy vyjadřovat druhý nejvyšší ústavní činitel, předseda Senátu Milan Štěch.

„Nevím, proč prezident v poslední době používá vulgarity, a neumím se s takovými výrazy ztotožnit. Požádám ho, aby je nepoužíval, ale předpokládám, že mě neposlechne. Jestli to dělá se záměrem získat podporu některých občanů, tak je mi to líto,“ uvedl.

Řadoví členové prezidenta neřeší

Jindy se zase opřel do Zemanovy zahraniční politiky: „V zahraniční politice musíme někdy potlačit svoje osobní názory. Pokud je chcete v každém případě upřednostňovat, tak byste neměl navenek reprezentovat naši zemi.“

Na druhou stranu Zemanovi fanoušci nezmizeli. „Vždycky byla v ČSSD skupina lidí, která Zemana nepodporovala. Ale mezi obyčejnými lidmi to, že se prezidenta strana nezastane, budí rozpaky. Ať prezident udělá cokoli, tak je mu vyčítáno,“ řekl Právu poslanec Vítězslav Jandák. „Ale obyčejní lidé do prezidenta nekopou,“ dodal.

Poslanec Jan Chvojka se přidává: „Jako předseda okresní organizace ČSSD Chrudim musím ze svých posledních zkušeností říct, že řadoví členové ČSSD prezidenta Zemana vůbec neřeší. Zajímají se hlavně o vládní politiku a o to, jak ČSSD prosazuje svůj program.“

Ve vedení už nemá „své“ lidi

Ještě v roce 2012 měl Zeman i ve vedení „své“ lidi – prvního místopředsedu Michala Haška, místopředsedkyni Marii Benešovou a Zdeňka Škromacha. To už ale neplatí, ve vedení už nesedí ani jeden z nich.

Benešovou přede dvěma lety do vedení sociální demokracie znovu nezvolili a po „lánském puči“ po volbách v říjnu 2013 rezignovali na funkce Hašek i Škromach.

Hašek však nadále dochází na jednání grémia ČSSD jako host v roli šéfa Asociace krajů. Současně je Hašek Zemanovým poradcem pro regiony.

Pro Zemana a jeho postavení v ČSSD bude důležitý sjezd strany na jaře 2015.

Koho vyberou?

Delegáti na něm zvolí vedení, které bude za dva roky rozhodovat, zda a koho postaví jako svého kandidáta na hlavu státu, která se bude volit v lednu 2018. Nebo to bude rovnou Miloš Zeman?

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Nálada veřejnosti i členů ČSSD vůči Zemanovi může do té doby díky jeho nevypočítatelnosti projít ještě řadou zvratů. Po těch loňských negativních třeba i pozitivních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám