Hlavní obsah

Sobotka je spokojen, Babiš by chtěl více lásky

Právo, Karolina Brožová

Nová energetická koncepce, podpora hospodářského růstu, čerpání nových evropských fondů, zákon o prokazování původu majetku nebo vytvoření rozpočtu pro rok 2016 s podstatně nižším schodkem než pro letošní rok 2015. To jsou sliby, které dávají občanům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Z úst předsedy vlády si je v pátek v Lánech může vyslechnout i prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Na tradiční novoroční oběd s panem prezidentem půjdu s manželkou. Předpokládám, že to bude spíš společenská událost, ale určitě budeme mít možnost probrat nejdůležitější okamžiky právě uplynulého roku,“ sdělil ve čtvrtek Právu premiér.

„Jsem rád, že to může být ohlédnutí pozitivní, protože minulý rok přinesl naší zemi politickou stabilitu a hospodářský růst, neměli jsme žádné politické krize ani skandály a i spolupráce vlády a prezidenta funguje velmi dobře,“ uvedl.

Sobotka ale ve ve čtvrtek odvysílaném rozhovoru pro ČT kritizoval: „Pan prezident udělal několik chyb a myslím, že si to uvědomuje, je to zkušený politik.“ Premiér čeká „hodně tvrdé práce na zlepšování fungování státu, který jsme po minulých vládách zdědili ve velmi špatném stavu“.

Babiš: Zdraví a úsměv

Soupis úkolů si vytvořil i Babiš. „Rok 2015 bude pro naše hnutí rokem boje za prosazení zákonů Rekonstrukce státu, elektronické evidence tržeb, zákonu o prokazování majetku, zákonu o hazardních hrách a boje za změnu legislativy reverse charge v Bruselu (přenáší povinnost přiznat a zaplatit DPH z dodavatele na odběratele – pozn. red.),“ odepsal ve čtvrtek Právu ministr.

Do výčtu úkolů přidal i boj za rozpočet pro rok 2016 s podstatně nižším schodkem než pro rok 2015 – bez dalšího zadlužování státu zapojením dalších fondů a institucí do státní pokladny.

„Občanům samozřejmě přeju to hlavní, a to pevné zdraví, ale i lásku, aby se na sebe v metru, obchodech, autobusech a vlacích lidé nemračili, ale usmívali. Žádnou nevraživost, závist, ale přátelství, toleranci a solidaritu,“ napsal Babiš.

Kalousek přeje svobodnou mysl

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je k novému roku skeptický. „Očekávám od roku 2015, že v sobě potenciálně nese nemalá rizika, ať už plynoucí z hospodářské situace v jižní části eurozóny nebo na východní hranici Ukrajiny,“ řekl ve čtvrtek Právu.

„Občanům ČR bych popřál, aby se tato rizika podařilo uspokojivě řešit, aby se nás nějak nedotkla, a především bych jim přál svobodnou a hrdou mysl, aby věřili ve vlastní schopnosti a nevěřili falešným prorokům, kteří jim slibují, že se budou mít líp,“ dodal.

Šéf ODS Petr Fiala všem popřál šťastný život ve svobodné zemi. „Politika nikomu štěstí sama nezajistí, ale může vytvořit podmínky, abychom žili v bezpečí, v prosperující zemi s dobře fungujícími institucemi,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám