Hlavní obsah

Česko přivítalo oslavami nový rok, neobešlo se to bez zranění

Novinky, ČTK, tov, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V ulicích v centru Prahy a po celé republice lidé oslavili příchod nového roku. Pyrotechnikou se zranilo několik lidí včetně šestiletého dítěte. V Brně vypadl z okna ve druhém patře opilý patnáctiletý chlapec, není v ohrožení života.

Foto: Milan Malíček, Právo

Novoroční ohňostroj na Václavském náměstí

Článek

V Praze se lidé nejvíc shromažďovali na Staroměstském a Václavském náměstí. Kolem sochy svatého Václava odpalovali před půlnocí i po ní zábavní pyrotechniku, další tisíce lidí přihlížely z okrajů náměstí a ústí přilehlých ulic, popíjely alkohol a fotily sebe a ohňostroje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oslavy Silvestra 2014 Václavské náměstí

Na pořádek v ulicích dohlíželo 350 městských strážníků a policistů, v okolí stánků také bezpečnostní agentura pořadatelů trhů. V pohotovosti byli také záchranáři. Na Václavském náměstí byl přistavený speciální záchranářský vůz Golem a další sanitky byly i na Staroměstském náměstí, přímo na místě byly také hasičské cisterny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdravotnícké pojízdné zařízení Golem na Václavském náměstí v Praze

Město se snažilo před silvestrovskými oslavami chránit památky, kolem sochy svatého Václava na Václavském náměstí i sousoší Jana Husa na Staroměstském náměstí před oslavami vyrostly ploty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na Staroměstském náměstí lidi bavilo svým vystoupením řada hudebních skupin

Pyrotechnika zranila i děti

Záchranná služba od odpoledne do půl dvanácté zaznamenala celkem 105 událostí bezprostředně v souvislosti se Silvestrem.

„Ze Staroměstského náměstí byli převezeni tři pacienti s bolestmi zad, hrudi a jedna žena byla intoxikována alkoholem. V záchranářském Golemu kromě několika drobností, kvůli kterým se tam lidé zastavují, byl převezen do nemocnice mladík ročník 1990 s úrazem krku, který ale nesouvisel s oslavami,“ řekla Novinkám mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová.

Záchranáři odvezli také z různých části Prahy čtyři pacienty poraněné pyrotechnikou. Pětatřicetiletý muž se zranil již po 16. hodině, 16letý mladík se utrpěl poranění od petardy po 19. hodině. Krátce po 23. hodině zasahovali záchranáři na Karlově mostě a před půlnocí rovněž u šestiletého dítěte, které se zranilo na ruce v pražských Nuslích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oslavy Silvestra na Staroměstském náměstí v Praze

Už odpoledne se zábavní pyrotechnikou vážně zranil v Bochově na Karlovarsku dvanáctiletý chlapec. Výbuch mu způsobil devastující zranění posledních článků dvou prstů.  [celá zpráva]

Hasiči v Praze během dne vyjeli k třem desítkám případů, často šlo o hořící popelnice a kontejnery. Od svíčky vznikl v podvečer požár v masérně Parkhotelu ve Veletržní ulici. Vzplál závěs a požár způsobil škody ve výši desítek tisíc korun. „Personál měl kouřový hlásič, takže požár zvládli uhasit, hasiče zavolali na dohašení a kontrolu po požáru,“ řekla Novinkám mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

V Brně vypadl při oslavách chlapec z okna

Patnáctiletý chlapec s téměř dvěma promile alkoholu vypadl v Brně při oslavování Nového roku z okna druhého patra,  uvedl brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj se mladík zranil, ale nebyl v ohrožení života. Případ se stal v Juliánově.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Silvestrovský ohňostroj na brněnském sídlišti Vinohrady

"Chlapec tam slavil se dvěma děvčaty ve věku 14 a 13 let. Nechyběl jim alkohol, který si bez dovolení vypůjčili z rodičovských zásob," uvedl Šváb. Podle něj právě nejspíš alkohol přispěl k tomu, že vypadl z okna. "Byl při vědomí a putoval do nemocnice. Ještě předtím ale absolvoval dechovou zkoušku, která prokázala 1,6 promile alkoholu," doplnil Šváb. Policisté, kteří kontaktovali rodiče, se případem nadále zabývají.

První slavili v Tichomoří

Ve světě jako první přivítali nový rok v Tichomoři, na Novém Zélandu a v Austrálii.  [celá zpráva] . Ohňostroj letos uspořádala i Severní Korea.

Foto: Kcna, Reuters

Ohňostrojem letos vítá nový rok i Severní Korea. Na snímku ohňostroj nad Pchjongjangem

V Evropě zahájila novoroční oslavy Moskva, kde ohňostroj ozářil chrám Vasila Blaženého na Rudém náměstí. Pro Litvu příchod Nového roku znamenal i přechod k euru jako 19. země, zatímco sousední Lotyšsko se ujalo předsednictví Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám