Hlavní obsah

Na Velké Javořině oslavily konec roku tisíce Čechů a Slováků

Několik tisíc Čechů a Slováků ve středu tradičně oslavilo konec roku na Velké Javořině v Bílých Karpatech. Návštěvníky z obou stran hranice neodradilo ani mrazivé počasí s teplotou kolem minus deseti stupňů Celsia.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Atmosféra silvestrovského setkání na Velké Javořině při jednom z předchozích ročníků.

Článek

Myšlenka setkávání Čechů a Slováků na hraniční hoře vznikla v roce 1992 jako symbolické vyjádření nesouhlasu s rozdělením země. Společný Silvestr Čechů a Slováků je také vzpomínkou na autora myšlenky a zakladatele akce, někdejšího ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který v roce 1995 zahynul ve Vysokých Tatrách. Oba národy se na místě potkávají také na letních slavnostech bratrství.

I dnes si lidé připomínali někdejší společný stát, tradicí je zapalování vatry u mohyly. Řada lidí přitom chodí na Javořinu opakovaně. "Jsme zde potřetí, příroda je nádherná, když je zasněženo, je to nádherné. Je jedinečné, že se lidé tak setkávají, to by mělo být," řekla žena ze slovenské Skalice.

Ze Staré Turé dorazila skupinka přátel. "Je tu krásná příroda, chodíme se podívat na vatru. Setkávají se zde dobří lidé, Češi a Slováci, všichni spolu," uvedla jedna z žen, která má na Moravě také rodinu.

Na vrchol došel také Antonín Štefaník z Hluku na Uherskohradišťsku. "Jsem zde asi podesáté, co má člověk v zimě dělat, je dobře, když se projde. Pohled na Slovensko je odsud nádherný, stojí to za to," řekl Štefaník.

Letos si však lidé užívali krásného počasí. Silvestrovskou náladu umocňovala slivovice či jiné destiláty, které si lidé dávali vzájemně ochutnávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám