Hlavní obsah

Lidé se závislostí na marihuaně se mohou léčit on-line

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se chtějí zbavit závislosti na marihuaně, tak mohou učinit on-line prostřednictvím internetu. Pomoci jim k tomu má projekt organizace Sananim s názvem (S)končím s hulením? Nabízí zhruba dvouměsíční internetovou terapii.

Foto: David Bebber/Files, Reuters

Konopné látky patří v Česku k nejčastěji užívaným nelegálním drogám.

Článek

Internetovou terapii naleznou zájemci zde.

"U lidí, kteří program dokončí, je úspěšnost velmi vysoká. Dosahuje asi 80 procent," uvedl v pondělí na tiskové konferenci výkonný ředitel organizace Jiří Richter. Náklady na on-line léčbu jednoho klienta budou podle něj asi desetkrát nižší než výdaje na léčbu v terapeutické komunitě a pětkrát nižší než na ambulantní služby. Pohybovat se budou zhruba kolem 10 tisíc korun.

Uživatelé si mohou na webu udělat nejdřív test s 16 otázkami. Podle výsledků dostanou doporučení k dalšímu postupu či k případné on-line léčbě. Do ní se budou moci zaregistrovat. Zhruba osm až deset týdnů s nimi bude po chatu komunikovat odborník, pomůže jim užívání zvládat a předcházet mu.

Nejčastěji užívané nelegální drogy

Autoři projektu si dopředu ověřovali, zda by o takovou službu byl v Česku zájem. Za rok a půl si zkušební test udělalo téměř 11 tisíc lidí. Na celkem 23 procent z nich nemělo kouření marihuany žádné dopady. U zhruba 64 procent pravidelných kuřáků marihuany se objevily potíže, ale ne zásadní. Větší problém mělo 13 procent osob, tedy celkem 1402, upřesnil Josef Šedivý z Drogového informačního centra Sananimu.

Konopné látky patří v Česku k nejčastěji užívaným nelegálním drogám. Podle výroční zprávy o užívání drog za loňský rok se jich v zemi ročně spotřebuje kolem 21,4 tuny. V životě je vyzkoušela zhruba čtvrtina lidí - víc muži než ženy.

V posledním roce marihuanu užila skoro desetina dospělých. Zkušenost s drogou má podle školních studií i čtvrtina až třetina patnáctiletých. Mladí Češi tak patří v Evropě k rekordmanům v užívání, ve srovnání s evropskými vrstevníky také víc podceňují rizika. V posledních letech se situace mírně zlepšuje.

Podle zjištění národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti by vážnější potíže kvůli užívání konopí mohlo v Česku mít kolem 80 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám