Hlavní obsah

NKÚ objevil v čerpání eurodotací v Praze chyby za milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyšší kontrolní úřad objevil v čerpání v evropských dotacích z programu Praha - Konkurenceschopnost v letech 2007 až 2013 chyby za několik miliónů korun. Například Praha 11 si podle kontrolorů nechala proplatit 10,5 miliónu Kč za práce, jejichž provedení neumí prokázat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Podle NKÚ byl mnohonásobně předražený systém varování občanů Prahy prostřednictvím textových zpráv, informovala v pondělí mluvčí NKÚ Olga Málková.

Praha 11 získala z EU a státního rozpočtu na projekt "Revitalizace nevhodně využívaných ploch" 33,4 miliónu korun. Rekultivováno mělo být 63 nefunkčních a nevyužívaných dětských hřišť, další tři dětská hřiště měla být rekonstruována. Projekt zahrnoval i přeměnu okrasných nádrží před vchody do bytových domů na Jižním Městě na zelené plochy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Při revitalizaci hřišť ale podle NKÚ odvezl dodavatel na skládku 362,8 metru krychlových železobetonu, městské části přitom vyfakturoval vybourání 3255 metrů krychlových tohoto materiálu. Podobně prý dodavatel fakturoval i v případě víceprací a bouracích prací. "Městská část Praha 11 si nechala z dotací proplatit práce za 10,5 miliónu korun, aniž kontrolorům prokázala, že dodavatel tyto práce skutečně odvedl," uvedl NKÚ.

Náklady na systém esemesek šedesátkrát vyšší

Projekt systému pro automatické informování a varování Pražanů prostřednictvím SMS stál 8,6 miliónu korun. Žadatel o dotaci v projektové dokumentaci počítal s tím, že po třech letech bude systém využívat čtyři až osm tisíc uživatelů. Po třech letech fungování ho ale využívalo jen 444 lidí.

"Náklady na jednoho uživatele přesáhly 19 tisíc korun a byly šedesátkrát vyšší, než autor projektu předpokládal," uvedl úřad.

Kontroloři prověřili 17 projektů dvanácti různých příjemců dotací za celkem jednu miliardu korun, což je zhruba 19 procent výdajů proplacených v operačním programu Praha - Konkurenceschopnost. Nedostatky našli i v řízení a kontrole programu. Šlo například o údajně nedostatečné oddělení funkcí při kontrole projektů, u kterých bylo příjemcem dotací hlavní město Praha, nedostatečné prověřování, zda nedochází k dvojímu financování projektů, nebo chyby při ověřování žádostí o platbu.

"NKÚ doporučil organizačně oddělit zaměstnance, kteří kontrolují program, od těch, kteří mají na starosti jeho správu a poskytování evropských peněz, případně dokonce dotace z programu čerpají," dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám