Hlavní obsah

Víkend bude ledový, teploty už se letos nad nulu nepodívají

Druhý svátek vánoční je letos pravděpodobně posledním dnem, kdy se teploty na některých místech České republiky ještě udrží lehce nad bodem mrazu. Po již tradičně nadprůměrně teplých Vánocích k nám od severu začíná pronikat studený vzduch. Ochlazení bude rapidní, řekla v pátek Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Na Štědrý den byla naměřena maxima v Ústí nad Labem, a to 12 stupňů. Dnes už tam mají kolem nuly a zítra to budou přes den nejvýše minus čtyři stupně, po ránu až minus devět,“ ilustrovala Honsová, jak citelné ochlazení nás čeká.

„Studené proudění setrvá na území České republiky nejméně do příštího víkendu,“ dodala.

Nadcházející víkend bude podle ní ledový, to znamená, že teploty ani přes den nevystoupí nad bod mrazu. V pátek bude zpočátku dne velká oblačnost na většině území se sněhovými přeháňkami, denní maxima se ještě udrží mezi 2 až -2 stupni. Odpoledne bude oblačnosti ubývat až na skoro jasno.

Noc na sobotu bude jasná, a tudíž velmi mrazivá. Nejnižší ranní teploty klesnou na -5 až -9 v nížinách, na horách to bude až kolem -12. Přes den nejvýše -5 až -1. Zpočátku bude na celém území skoro jasno až polojasno, odpoledne bude oblačnosti přibývat od západu, kde bude sněžit.

Neděle bude převážně oblačná, místy se sněhovými přeháňkami. Ráno opět naměříme -5 až -9, přes den -5 až -1.

Na přelomu roku ještě přituhne

Každý z víkendových dnů přinese třícentimetrovou vrstvu sněhu v nížinách a pěticentimetrovou na horách. Více srážek se očekává v pondělí, kdy bude přecházet tlaková níže. Sněžit bude na celém území. Teploty opět vyšplhají nejvýše k -5 až -1.

V závěru roku přituhne ještě víc a i v nížinách mohou ranní teploty klesat až k -14, přes den pak nepřesáhnou hodnoty kolem -6 až -2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám