Hlavní obsah

Lékaři i letos na Štědrý den vytahovali lidem kosti z krku

I letos na Štědrý den museli lékaři ošetřovat pacienty, kterým v krku zaskočila kost z tradičního kapra. Ve Zlíně napočítali takovýchto případů sedm, jeden pacient dorazil se vzpříčenou kostí ve čtvrtek ráno i do nemocnice v Kroměříži.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nápor pacientů zažili o Štědrém dnu zdravotníci ušního, krčního a nosního oddělení (ORL) Krajské nemocnice T. Bati. Ošetřili jich 43, jeden muž byl hospitalizován. "Nejvíc bylo tradičně středoušních zánětů, ale nechyběly ani uvízlé rybí kostičky. Ty jsme vytahovali sedmi lidem, kteří nebyli jen ze Zlína, ale přijeli k ošetření třeba až z Huslenek nebo Starého Města," uvedla lékařka ORL Lenka Rokytová.

Nejstarší z ošetřených byla pětaosmdesátiletá paní a nejmladší desetiletý chlapec. "Všem jsme kostičky nevytáhli, v jednom případě byla už níž v polykacích cestách a to z našeho přístupu nejde vytáhnout. Takže pokud potíže u pacienta potrvají do dalšího dne, bude dál vyšetřován. Menší kosti jsou však ve většině případů tělem samy vyloučeny," dodala Rokytová.

Šest novorozenců

Příjmovou ambulancí interní kliniky zlínské nemocnice prošlo během Štědrého dne 30 lidí. "Pět zůstalo hospitalizováno v interně například se srdečním selháním nebo dušností a dalších pět v jiných odděleních, třeba se zápalem plic," sdělil lékař interny Vlastimil Černíček.

Na Štědrý den přišla jako první ve zlínské porodnici na svět ve 12:51 holčička Alena, po ní následovali Ella, Jakub, Lukáš, Nela a Jiří.

S rybí kostí uvízlou v krku na Štědrý den nepřišel nikdo, dnes ráno pak jeden pacient," řekla mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová.

Záchytka bez práce nezůstala

Bez práce ani o Vánocích podle ní nezůstali zaměstnanci protialkoholní záchytné stanice, která slouží pro celý Zlínský kraj. Na Štědrý den přijala pět lidí.

Na rozdíl od Zlína a Kroměříže měli klidný Štědrý den pracovníci uherskohradišťské nemocnice. Podle mluvčí Dany Lipovské lékaři neřešili žádné kosti v krku ani jiné nezvyklé úrazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám