Hlavní obsah

Zima začne v lednu, zástupci zvířecí říše mají jasno

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli prosinec zatím příliš sněhu nepřinesl, lyžaři nemusejí zoufat. Pozorování přírody totiž napovídají, že leden by mohl být na horách, co se týká sněhové nadílky, přinejmenším průměrný. „K zimě se dostaneme podle všeho v lednu. Právě leden by se měl podobat zimnímu měsíci mnohem více, než nám dosud ukázal prosinec,“ uvedl klimatolog ze Šindelové Rudolf Kovařík.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vycházím nejenom z meteorologických modelů, ale také z toho, jak se příroda na zimu chystá,“ podotkl odborník. Důvodů k předpovědím, že se zima blíží, je podle Kovaříka několik. „Ti, co chodí krmit zvěř a mají uskladněné krmivo, zaznamenali, že jim kolem zásob začínají běhat myši. V úlech přestalo bzučení. Jelení a také černá zvěř sešla z hor do údolí, začínají se pohybovat kolem krmelců,“ popisoval klimatolog.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Prostě vše nasvědčuje tomu, že jsme před startem zimy. Jako jsou běžci před závodem ve startovních blocích, tak je i v přírodě vše připraveno na nástup opravdové zimy,“ přirovnal Kovařík, podle kterého vzduch ze západní Evropy začíná na západ Čech proudit spíše od Velké Británie, a ne jako dosud ze směru od Španělska.

Británie čeká třeskutou zimu

Přitom právě experti na britských ostrovech předpovídají, že zažijí nejtřeskutější zimu za poslední dvě století. Má být údajně minimálně srovnatelná s třeskutou zimou z přelomu let 1962 a 1963, kdy zamrzla Temže protékající Londýnem, takže se po ní mohli prohánět bruslaři, cyklisti, a dokonce i šoféři s auty. Ledem se tehdy potáhlo dokonce i moře v hrabství Kent.

Meteorolog James Madden tvrdí, že ukrutné mrazy udeří kolem Nového roku a mají vydržet přibližně měsíc. Británii mají zakrýt až dvoumetrové závěje a vát má ledový severák. Mrazivo ovšem nemá být jen na vzdálených březích Lamanšského průlivu. Podle meteorologa Erika Leistera bude teplotně podprůměrná zima i ve východní Evropě, mimo jiné v Polsku a na Ukrajině.

Na jihu Evropy bouřky

Neoddychnou si prý ani obyvatelé jižní Evropy, kam má přijít hned několik bouřkových front, které velmi zvyšují riziko velkých povodní. Na své si prý přijdou lyžaři, především ti, kteří za zimními radovánkami odjedou do Alp. Kovařík si na takové dalekosáhlé závěry ovšem netroufá. „Ony ty předpovědi jakoby zapadají, ale já nejsem takový expert ověnčený tituly, abych si troufl tvrdit něco podobného,“ komentoval.

„Myslím, že nás nejsilnější zima za dvě stě let nečeká, ale spíše průměrná zima, jak jsme bývali v lednu zvyklí,“ uvedl klimatolog, který si netroufá při výkyvech počasí v posledních letech předpovědět, jaká bude zima v únoru. „Každopádně je jisté, že zima nebude extrémně dlouhá, protože nám pomalu končí prosinec a zbývá leden a únor,“ podotkl.

Bude málo slunce

„Na druhou stranu, když se sejde dobře mířená tlaková níže ze severu s teplou a studenou frontou, tak může za 24 hodin napadnout po kolena sněhu. A tyto frontální systémy se přes naše území přesouvají až dvacetkrát za měsíc,“ uvedl. Zima a sníh v lednu budou podle Kovaříka především v nadmořských výškách nad 700 metrů.

„Níže to opravdu bude, zejména kolem Vánoc, o blátě. Už konec roku by ale měl být chladnější,“ poznamenal. „Každopádně je nutné se připravit na malé množství slunečního svitu. Málo sluníčka lze totiž očekávat i v dalším průběhu zimy. Podprůměrný byl, co se týká slunečního svitu, už i listopad a prosinec,“ uzavřel klimatolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám