Hlavní obsah

Do antisemitské debaty Zemanových příznivců si přisadil i exministr Pecina

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Velmi silně rasistická diskuse se rozpoutala na facebookové stránce příznivců prezidenta Miloše Zemana pod článkem informujícím o tom, že se česká židovská obec distancovala od návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v České republice. Svým komentářem do ní přispěl i bývalý ministr vnitra Martin Pecina.

Foto: repro Facebook

Článek

Debata na facebookové stránce Souhlasíme s výroky pana prezidenta vznikla pod odkazem na článek Parlamentních listů, který informuje, že Federace židovských obcí vydala prohlášení, v němž se distancuje od návštěvy prezidenta Ruské federace Vladimira Putina v ČR, protože reprezentuje agresivní režim, který anexí území sousedního státu porušuje mezinárodní dohody.

Zeman Putina pozval spolu s dalšími představiteli čtyř vítězných mocností druhé světové války na oslavy 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi, které připadá na 27. leden. [celá zpráva]

Pod příspěvkem se začaly objevovat ostré antisemitské vzkazy. Jejich autoři vytýkají židovské obci, že se obrací proti Rusku, které se podílelo na osvobození Československa za války. Řada komentářů pak otevřeně útočí na Židy a chválí nacistický záměr je vyhladit.

Foto: repro Facebook

Zapojil se Pecina

Do debaty se zapojil také někdejší ministr vnitra z úřednických vlád Jana Fischera a Jiřího Rusnoka Martin Pecina. Také on se proti postoji Federace židovských obcí ohradil slovy, že si Židé budou muset „znovu prožít dějiny“.

„Na toto teda zírám s otevřenými ústy. Židovská obec lituje osvobození Rudou armádou. To jsme to dopracovali... Jak praví klasik - kdo se z dějin nedokáže poučit, bude si je muset znovu prožít. Pro židovskou obec to myslím platí rovněž. Budou teď podporovat ty, kteří velebí Banderu? Proti Rusům? To už je ale úplně na palici...“ napsal Pecina.

Pecina: Zástupce Ruska by neměl chybět

Exministr Novinkám vysvětlil, že mu přijde absurdní, aby se někdo ohrazoval proti příjezdu představitele Ruska, jehož armáda tehdy osvobodila velkou část Československa. „Myslím si, že při oslavách vítězství nad Hitlerem by bylo asi vhodné, aby přijel i zástupce Rudé armády, protože ta nás z velké části osvobodila,“ řekl.

Později Pecina uvedl, že neviděl ostré komentáře uvedené u příspěvku a odmítl být s nimi spojován. Reagoval prý pouze na konkrétní odkaz.

Hrad se od celé diskuse distancoval. "Pan prezident vždy jakékoliv rasistické výroky a poznámky tvrdě odsuzoval a stejně tak tvrdě je odsuzuje i v tomto případě," sdělil Novinkám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám