Hlavní obsah

Teploty se pod nulu přes den nepodívají ještě několik týdnů

Novinky, jas
Aktualizováno

Výhled počasí od 22. prosince do 18. ledna slibuje průměrné až nadprůměrné teploty. Srážkově by mělo být období rovněž nadprůměrné. Přes den budou teploty nad nulou, pod ni klesnou jen v noci. A ani tehdy to nebudou žádné velké mrazy, v průměru maximálně na minus dva stupně. Plyne to z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Průměrné týdenní maximální teploty se budou zpočátku (na konci prosince) pohybovat kolem pěti stupňů Celsia,” uvedli meteorologové. Později by se mělo ochladit v průměru na dva stupně.

„První týden období (22. až 28. prosince) vychází teplotně výrazně nadprůměrný, ale v jeho druhé polovině se ochladí,” stojí v předpovědi. Za ochlazením bude chladné proudění od severozápadu. Zatímco v první polovině týdne se odpolední maxima dostanou až na deset stupňů, během vánočních svátků se ochladí k teplotám kolem nuly.

„Další dva týdny budou průměrné až lehce nadprůměrné, poslední týden období (od 12. do 18. ledna) průměrný až podprůměrný,” uvedli meteorologové.

Minimální teploty noční se budou během následujícího týdne pohybovat v průměru kolem jednoho stupně, v dalších týdnech období většinou kolem minus dvou stupňů.

Pršet bude dost

„Srážkově očekáváme období průměrné až nadprůměrné. Relativně nejvíc atmosférických srážek by mohlo spadnout v období od 29. prosince do 11. ledna 2015 s průměrným týdenním úhrnem kolem 10 milimetrů. Naopak nejméně srážek by mělo být poslední týden sledovaného období, tj. od 12. do 18. ledna.

Z hlediska dlouhodobých průměrů se teploty od 22. prosince do 18. ledna pohybují v intervalu minus 2,2 až 0,6 stupně Celsia, srážkový interval je mezi 25 a 47 milimetry.

Reklama

Výběr článků

Načítám