Hlavní obsah

Obama do Prahy na pozvání prezidenta nepřijede, Putin asi také ne

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, bulharský prezident Rosen Plevneliev a 23 předsedů a místopředsedů parlamentů zatím potvrdili účast na připomínce 70. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi, která se uskuteční 26. a 27. ledna v Praze a v Terezíně.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Prezident USA Barack Obama (vpravo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Pekingu

Článek

Do Česka naopak nedorazí americký prezident Barack Obama, který se podle americké ambasády svému českému protějšku Miloši Zemanovi už omluvil.

A podle informací ČTK nepřiletí nejspíš ani ruský prezident Vladimir Putin, i když za něj podle tisku lobbuje i ruský miliardář a prezident Evropského židovského kongresu Moše Kantor. Zda dorazí, netuší ani pořádající EŽK, jak informoval jeho mediální zástupce.

Naopak zřejmě přijede ukrajinský prezident Petro Porošenko, o jeho účasti mluvil šéf ukrajinské diplomacie Pavel Klimkin či premiér Bohuslav Sobotka. Oficiálně však svou účast zatím nepotvrdil. Ze 14 pozvaných hlav států tak dosud učinil jen bulharský prezident.

Proti příjezdu Putina se mezitím postavila Federace židovských obcí v ČR. Považuje ho totiž za ztělesnění režimu, který „nedodržuje mezinárodní dohody, je agresivní navenek a okupuje silou území sousedního státu“, uvedl v pátek v tiskovém prohlášení předseda federace Petr Papoušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám