Hlavní obsah

Šéf Národní galerie popřel, že by chtěl peníze od sponzora pro sebe

Právo,
Aktualizováno

Generální ředitel Národní galerie (NG) Jiří Fajt v pátek popřel, že by požadoval po sponzorovi milión korun jako roční příspěvek ke svému tabulkovému platu. Podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) galerie navrhovala, aby část sponzorského daru od Komerční banky šla na plat šéfa NG.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt

Článek

Fajt uvedl, že NG uzavřela 23. září 2014 s Komerční bankou smlouvu o partnerské spolupráci a její sponzorský dar je účelově určen na financování kulturní činnosti. Konkrétně se týká přípravy výstavy o malíři Oskaru Kokoschkovi, což má být jedna z atrakcí nového programu NG v příštím roce.

„Nařčení mé osoby a nejbližších spolupracovníků v této vykonstruované kauze je absurdní,“ uvedl Fajt. Veškeré smlouvy s privátními sponzory jsou podle něj zcela v souladu s právním řádem České republiky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vedení NG podle jeho slov zvažovalo jako jednu z možností, že by se na nízké platy zaměstnanců získala část privátních financí. Podobně to prý řeší i v zahraničí.

Žalobu nepodá

Po projednání této věci u ministra kultury Daniela Hermana však bylo rozhodnuto rezignovat na jiná řešení než tarifní mzdy, přičemž výši odměňování generálního ředitele NG určuje výhradně ministr kultury.

Podle páteční MfD chtěla Národní galerie od Komerční banky, aby víc než milión korun z několikamiliónového sponzorského daru šel jako příspěvek k tabulkovému platu ředitele NG, což mělo být v návrhu na sponzorskou smlouvu. V uzavřeném dokumentu mezi NG a Komerční bankou už ale podle MfD tato věc není. [celá zpráva]

Na dotaz Práva, zda bude Fajt deník žalovat, uvedl, že zveřejněné informace považuje za bulvární a odmítá se jimi vážně zaobírat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám