Hlavní obsah

Herman by měl kvůli Fajtovi prověřit hospodaření Národní galerie, vyzval Sobotka

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministr kultury Daniel Herman by měl podle premiéra Bohuslava Sobotky prověřit záležitosti kolem platu šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Galerie pod jeho vedením údajně navrhovala, aby víc než milión ze sponzorského daru šel jako příspěvek na Fajtův tabulkový plat. Podle Sobotky by se kvůli tomu mělo zkontrolovat i celé hospodaření instituce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt (vlevo) a ministr kultury Daniel Herman

Článek

„Ministr kultury by měl toto podezření prověřit, vhodná by byla i důkladná kontrola celého hospodaření Národní galerie,“ reagoval pro Novinky Sobotka.

Herman už počítá, že se s Fajtem sejde. „Bude chtít, aby mu (Fajt) tuto záležitost objasnil,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva kultury Helena Markusová.

Dodala, že se na všechny zaměstnance příspěvkových organizací vztahují pouze tabulkové platy.

„V obecné rovině lze sdělit, že platy generálních ředitelů, včetně osobních příplatků a příplatků za vedení, se v současnosti pohybují výhradně v mezích platových tříd určených pro státní správu. Ministerstvo kultury si rozhodně nemyslí, že by je to však mělo opravňovat k tomu, aby se vedoucí management pokoušel dostat na evropskou úroveň platů pomocí darovacích smluv od sponzorů a na úkor umění,“ dodala.

O záležitosti informovala v pátek Mladá fronta Dnes. Podle ní měla galerie navrhovat, aby část z několikamiliónového sponzorského daru od Komerční banky pro instituci šla na plat jejího ředitele.

Ve sponzorské smlouvě, která byla mezi KB a galerií nakonec uzavřena, už podle MfD tato věc není. V konceptu smlouvy, který původně odešel z galerie do banky, ale podle listu zmíněný návrh byl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám