Hlavní obsah

Zaorálek odsoudil mučení a krutost na lidech

– Praha
Novinky, Václav Lang

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vystoupil ve čtvrtek na mezinárodní konferenci nazvané Zahraniční politika lidských práv pro 21. století, kde odsoudil mučení lidí jako něco, co je za jakýchkoli okolností kdekoli na světě nepřípustné. Připomněl v té souvislosti i brutální metody amerických tajných služeb při výsleších.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na čtvrteční konferenci

Článek

„Základ by měl být, že přece nemůžeme a nesmíme za žádných okolností mučit lidské bytosti, protože žádná lidská bytost si nezasluhuje utrpení,“ připomněl Zaorálek svůj projev v Severní Koreji před několika lety.

„Je mi to líto, já jsem to pokládal za samozřejmý základ,“ řekl ve čtvrtek a poukázal na nedávno zveřejněné nové podrobnosti o mučení vězňů americkými tajnými službami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přitom je podle něj dbát „etiky odpovědnosti“, více domýšlet své činy a neposvěcovat je pouze dobrými motivy. „Když prostě mučím lidi a zjistím, že jsem mučil pár nevinných, tak se nemůžu tvářit, že se nic nestalo, že to bylo ve jménu velké pravdy,“ prohlásil.

Velké sebevědomí je pryč

„Politik si nemůže dovolit dělat činy jenom ve jménu pravdy, kterou má v kapse, ale musí se neustále dívat na to, jestli to nebude působit utrpení lidským bytostem,“ dodal.

Připomněl v této souvislosti také invazi do Iráku. Podle něj proběhla v období velkého sebevědomí západních zemí, které se ale ukázalo jako krátkodobé a nepatřičné. „Ta sebejistota je pryč,“ konstatoval a poukázal na současná bojová ohniska, jako je Sýrie nebo organizace Islámský stát. Právě tam se prý ukazuje, že nikdo nemá chuť a odvahu pustit se s pozemními vojáky do boje s teroristickou organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám