Hlavní obsah

Nechávat Gruzínce v neomezené vazbě byla chyba, rozhodl ÚS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechat Gruzínce Zuraba Nadiradzeho, který byl ve své domovině odsouzen za vraždu, v časově neomezené předběžné vazbě, byla podle Ústavního soudu (ÚS) chyba. Soudci vyhověli mužově stížnosti, a ten by se tak měl podle mluvčí ÚS Miroslavy Sedláčkové dostat na svobodu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Vzhledem k tomu, že spory o přípustnost vydání a udělení azylu mohou trvat ještě dlouho, nelze uvažovat o tom, že by Nadiradze po celou dobu zůstával ve vazbě, vyplývá ze čtvrtečního nálezu.

Soudce Ludvík David navíc připomněl, že Nadiradze žije v Česku od poloviny 90. let. Kdyby chtěl uprchnout do zahraničí, mohl to už dávno udělat. V minulosti měl dokonce k útěku silnější důvody, protože mu vydání hrozilo bezprostředněji.

"Na stěžovatele nelze bez dalšího hledět jako na osobu, která se pouze snaží uprchnutím mařit výkon spravedlnosti," řekl David.

Považuje se za oběť

Nadiradze odjel z Gruzie v roce 1994. V Česku požádal o dva roky později o azyl. Ve vlasti byl v nepřítomnosti obviněn z vraždy a odsouzen k mnohaletému trestu, který amnestie snížila na 15 let vězení. Vinu popírá, považuje se za oběť politického boje.

Řadu let mu již hrozí vydání z Česka do vlasti. Poprvé extradici v roce 2010 zabránil Ústavní soud. V nálezu tehdy uvedl, že lze pochybovat o tom, zda Nadiradzeho čeká v Gruzii spravedlivé zacházení.

Další rozhodnutí ministra spravedlnosti o vydání Nadiradzeho zrušili ústavní soudci letos v únoru. Dosud totiž nebylo rozhodnuto o jeho žádosti o azyl včetně soudního přezkumu řízení o mezinárodní ochraně, což je nově bráno jako podmínka pro případné vydání.

Musí proběhnout azylové řízení

V platnosti nyní zůstává pouze soudní rozhodnutí o vydání, které je předstupněm rozhodnutí ministerského. Azylové řízení dosud neskončilo.

Muž se po posledním verdiktu ÚS dostal z časově omezené vydávací vazby, která je předstupněm extradice, zpět do předběžné vazby, která není časově limitovaná. Justice to zdůvodnila obavami z útěku.

Právě u předběžné vazby, která jako jediná v českém právním řádu nemá pevně stanovenou maximální dobu trvání, musí justice podle ÚS důsledněji zvažovat, zda pro její trvání stále existují důvody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám