Hlavní obsah

Jihočeským žalobcům unikly citlivé dokumenty

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Soustavou státního zastupitelství hýbe skandál spojený s únikem citlivých informací. Elitní protikorupční útvar policie podle zjištění Práva vyšetřuje, jak se na veřejnost dostaly interní dokumenty patnácti českobudějovických žalobců, týkající se kauz zpracovávaných v roce 2011.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Z počítačového systému tamního zastupitelství unikly desítky rozhodnutí, pokynů policii, žádostí o pomoc do zahraničí a dalších služebních dokumentů z jednotlivých trestních spisů, ale i soukromých fotografií a dalších souborů, které byly na discích úřadu uloženy.

Deník Právo má tyto materiály k dispozici. Většina dokumentů se týká žalobců z okresního státního zastupitelství v Českých Budějovicích, ve výčtu jsou ale i jejich nadřízení z jihočeského krajského státního zastupitelství, které sídlí na stejné adrese.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policie teď mimo jiné prověřuje, zda někdo naboural počítačovou síť zvenku, nebo jestli materiály vynesl někdo ze zaměstnanců. Šetření vede pro podezření z neoprávněného nakládání s osobními údaji, ale i zneužití pravomoci úřední osoby.

Vedení: Síť je chráněna dostatečně

Právu to potvrdil českobudějovický krajský státní zástupce Petr Dušek s tím, že celou věcí se zabývá jihočeská expozitura protikorupční policie. Právě tento útvar má na starosti mimo jiné vyšetřování trestné činnosti soudců a státních zástupců.

„Pro mne jsou to naprosto nové skutečnosti, o kterých jsem do současné doby nevěděl,“ uvedl k úniku tři roky starých materiálů Dušek. O celé věci už informoval i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Jeho tiskový mluvčí Petr Malý v této souvislosti odmítl, že by počítačový systém státního zastupitelství mohl v současné době představovat bezpečnostní hrozbu.

„Obecně lze uvést, že resortní počítačová síť ministerstva spravedlnosti je zabezpečena proti útokům zvenčí v jednom centrálním bodě, přes který se uživatelé připojují k veřejné síti. Tato ochrana před útoky je zajištěna nejlepšími v současné době dostupnými technologickými prostředky, které umožňují bezpečný provoz sítě,“ konstatoval Malý.

Reklama

Výběr článků

Načítám