Hlavní obsah

Prahu čeká rozsáhlá novelizace sporných stavebních předpisů

Právo, Petr Janiš
Praha

Problém Pražských stavebních předpisů si vyžádal zvláštní koaliční jednání ANO, Trojkoalice a ČSSD na magistrátu hlavního města. Místo rychlého technického řešení, s nímž přišel primátorčin náměstek Matěj Stropnický (SZ), zvítězila v úterý varianta rozsáhlejší novelizace. Výsledek má notifikovat Evropská unie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Novelizace pasáží má zabránit hrozbě, že ministerstvo pro místní rozvoj kvůli absenci notifikace předpisy celé zruší a nahradí je svými celostátně platnými vyhláškami. „Rozhodli jsme se nakonec, že provedeme novelizaci komplexní, tzn. technickou i věcnou,“ popsal Stropnický úterní jednání.

Autor předpisů, architekt Pavel Hnilička nechtěl výsledek komentovat. Architekti v čele s děkanem Fakulty architektury ČVUT přitom otevřeným dopisem na radní apelovali, aby předpisy nerušili a neoslabovali.

Po koaličním jednání radní nakonec jednomyslně hlasovali pro novelizaci, která může trvat celý příští rok. Koalice na hlavní pražské radnici tedy krizi prozatím zažehnala.

Tlak reklamní lobby

Podle Stropnického předpisy platí, a to v  podobě, v níž v říjnu začaly účinkovat. Některá ustanovení hodlá náměstek zpřísnit a nehodlá jednat s reklamní lobby, ačkoli se proslýchá, že primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se sešla se zástupci firmy BigBoard, jež proti stavebním předpisům a exprimátorovi Tomáši Hudečkovi (bezp.) vedla před volbami ostrou kampaň. Krnáčová mezi novináře nepřišla.

„Reklamní lobby pro mě není připomínkové místo,“ řekl Stropnický s tím, že ohledně regulace reklamy se chce „inspirovat spíše v Grenoblu, než u pražských lobbistických skupin“. Zároveň by se nemělo nic měnit na obnově stromořadí či na omezení vzniku parkovacích míst v centru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ)

Předpisy kritizovala i ČSSD, když tolerovala radu TOP 09. Svůj názor podle primátorčina náměstka Petra Dolínka (ČSSD) nezměnila, reklamu ale zpřísnit chce. „Byly výtky k některým hygienickým nařízením v předpisech,“ poznamenal Dolínek.

Ctibor v čele IPR končí

Dosavadnímu šéfovi Institutu plánování a rozvoje (IPR) Tomáši Ctiborovi noví pražští radní odebrali pověření řízení organizace. Do výběrového řízení povede IPR dosavadní šéfka jeho kanceláře veřejného prostoru Pavla Melková. Ctiborovi bývalí radní TOP 09 v červnu schválili plat 120 tisíc korun s odměnou v poloviční výši.

Radní dospěli k závěru, že IPR nezvládl proces přípravy stavebních předpisů zejména v otázce notifikace v EU, s níž operuje MMR. Ministerstvu přitom zákon neukládá žádnou lhůtu, dokdy musí o předpisech rozhodnout. Radní tedy doufají, že politickými jednání s ministerstvem dokáží pozdržet případný verdikt o neplatnosti normy.

Jak vycházet se squattery

Stropnický také řekl, že zkoumá, jak některá západní města zacházejí se squattery.

„Prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí jsem požádal o zpracování určité rešerše dodatečné legalizace nelegálně obsazených budov,“ dodal Stropnický.

Jednal i zástupci iniciativy Klinika, majitelem budovy bývalé polikliniky v Jeseniově ulici a starostkou Prahy 3 Vladislavou Hujovou (TOP 09) o možných variantách vzniku komunitního centra. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Praha upraví sporné stavební předpisy

Pražský magistrát vyhoví připomínkám ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a vypustí z městských stavebních předpisů sporné pasáže, které nahradí odkazy na...

Výběr článků

Načítám