Hlavní obsah

Nejsem hlas Kremlu, pokusí se Zeman zvrátit svůj obraz v USA

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obraz prezidenta Miloše Zemana jako údajný hlas Kremlu se pokusí zvrátit čeští diplomaté. V březnu zamíří hlava státu do USA, kde na mezinárodní konferenci podle informací Práva zahraje na strunu, kterou Američané rádi slyší – na zvyšování obranného rozpočtu, podporu zahraničních vojenských misí, boj proti terorismu a podporu Izraele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Dalším krokem má být zvýšení četnosti kontaktu prezidenta s americkými politiky. „Musí se hledat ty Zemanovy názory, které vyhovují americkému způsobu uvažování,“ řekl Právu zdroj z diplomacie.

„Prezident je vášnivý příznivce zahraničních misí, je velmi proizraelský a často se vyslovuje pro výrazné zvyšování výdajů na obranu, jak to žádají Američané po členech NATO. Jsou totiž některé části Zemanovy politiky, kde sám působí jako český John McCain,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je pro mise, Izrael i víc peněz armádě

Diplomacii totiž dělá vrásky to, jak je Zeman v USA vnímán, což se projevilo naposledy při návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky ve Washingtonu. Předseda vlády si tam kvůli Zemanovým postojům vyslechl kritiku od republikánského jestřába-senátora McCaina.

Právě Zeman se s McCainem zřejmě objeví bok po boku na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti, jak už v listopadu potvrdil Právu šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman a ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.

Účast na akci organizované vlivnou židovskou lobby by mohla být prvním krůčkem při vylepšení Zemanovy image za Atlantikem. S nadsázkou lze říci, že polovina amerických politiků má vazby na Izrael.

Státní návštěva příští rok nebude

Podle informací Práva na prezidentovu státní návštěvu v USA příští rok nedojde. Součástí strategie proto bude v následujících měsících rozšířit okruh lidí z levice, se kterými Američané přicházejí do kontaktu, neboť prý došlo k privatizaci česko-americké diplomatické linky.

„ČR nikdy neměla ve Washingtonu velvyslance, který byl z levé části českého politického spektra, vždy šlo o lidi z ODS, ODA či US-DEU. Lidé jako Alexandr Vondra, Michael Žantovský, Petr Kolář, Martin Palouš a Petr Gandalovič interpretují události svýma očima, což nepřispívá k mnohovrstevnatému popisu,“ dodal.

To, že hradní diplomacie tímto směrem uvažuje, nepřímo potvrdil i Kmoníček.

Kmoníček: Obraz by měl být vyvážený

„Cizinci, tedy i Washington, jsou do velké míry odkázáni na minimální počet zdrojů. Komunikují prostě s těmi, s kým se domluví. A to na levici nejsou desítky lidí, tak jako je tomu na české pravici,“ řekl Právu Kmoníček.

„Je samozřejmé, že je v zájmu jak prezidenta samotného, tak i České republiky, aby ho náš nejdůležitější strategický spojenec vnímal jako takového, jaký doopravdy je, a ne jako konglomerát novinových článků jednobarevně interpretovaných vždy stejným okruhem lidí jednotného pravicového politického názoru,“ dodal.

Právě o Kmoníčkovi, který je členem sociální demokracie, se v minulosti několikrát hovořilo jako o možném kandidátovi na post ambasadora ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám