Hlavní obsah

Svátky prožijeme ve strachu, řekl poslancům starosta obce u vybuchlého skladu

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Zdeněk Hověžák, starosta obce Vlachovice ležící nedaleko explodovaného muničního skladu, promluvil v pátek na mimořádné schůzi Sněmovny před poslanci. Uvedl, že obyvatelé přilehlých obcí mají za sebou těžké chvíle a vánoční svátky zřejmě prožijí ve strachu.

Foto: Policie ČR

Obrněné transportery Policie ČR ve Vrběticích

Článek

Sněmovna otevřela téma výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích na páteční mimořádné schůzi. Hověžák vystoupil na plénu jako host. Mimo jiné vyzval stát, aby vypověděl smlouvy s firmami, které mají v muničním areálu sklady, a postaral se o odvoz munice.

Musí podle něj existovat předpisy pro postup státu v podobných případech, stejně jako přísná pravidla provozu podobných objektů. „Pro příště již nelze čekat na výbuch a pak být zaskočen,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V posledních týdnech jsme si prožili těžké chvíle,“ poznamenal. „Svátky u nás prožijeme ve strachu a je nepochybné, že si zasloužíme náležitou omluvu,“ dodal.

Za svůj výstup sklidil potlesk.

Případ řeší ÚOOZ

Ještě před jeho vystoupením informoval ministr vnitra Milan Chovanec, že se případem nově zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Řeší jej s podezřením na úmyslné spáchání trestného činu. Pachateli za něj hrozí osm až 15 let vězení.

Chovanec zároveň informoval o výsledcích kontrol jiných muničních skladů v republice. V tuto chvíli jich podle něj skončilo 18, přičemž u čtyř firem se zjistila pochybení.

„Není to natolik závažné, aby to vyvolávalo nějaké nebezpečí v okolí skladů,“ ujistil ministr s tím, že se jednalo například o chyby v zápisech, výrobních číslech a podobně.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

O závodech policie neví

Vrátil se i k informaci o tom, že se v areálu muničního skladu konaly automobilové závody. Ptal se na to prý policie, ta ale v posledních pěti letech neeviduje žádný podnět nebo trestní oznámení, které by na tuto činnost směřovalo.

Mezi muničními sklady běžně trénovaly závodní vozy, dozvěděl se premiérVideo: Aleš Fuksa, Právo

Ocenil také práci pyrotechniků. Byl prý u toho, když bylo zapotřebí vyprostit nevybuchlý dělostřelecký granát, který se zaklínil ve střeše jednoho ze skladů uvnitř materiálu. „Dohadovali se ne o to, kdo tam půjde, ale kdo tam nepůjde. Chtěli tam všichni,” popsal ministr.

Slova se ujal také premiér Bohuslav Sobotka. Ujistil, že „absolutní prioritou státu v této souvislosti je bezpečnost osob”.

Zkritizoval ale nedostatečnou legislativu v otázce zacházení s municí. Nelíbí se mu také to, že byl v minulých letech zredukován policejní útvar, který má kontrolu munice na starosti: „Příslušný policejní útvar byl v minulých letech redukován o 30 procent (...), přičemž bylo evidentní, že se nesnížil rozsah činnosti.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám